Da vinci’s demons

Het verhaal draait om Leonardo da Vinci, een onwettige zoon wiens vader in hoog aanzien staat. Da Vinci woont in Florence, waar hij als veelzijdig genie en een kunstenaar werkt. Hij komt in contact met de familie De’ Medici, de heersers van Florence. De familie is minder streng gelovig dan vergelijkbare heersers in die tijd, en ze zijn zeer populair in Florence. Mede daarom is de Neef van de paus in Rome van plan in oorlog te gaan met Florence, om zo weer het land terug te nemen wat ooit bij Rome hoorde. Door de dreigende oorlog huurt de heerser van Florence, Lorenzo I de’ Medici, Leonardo in als wapenontwerper, waarna een oorlog tussen de Kerkelijke Staat en Florence steeds dreigt.

Naast de dreigende oorlog met Rome, is er ook nog iets anders wat Leonardo interesseert. Hij heeft van een oude Humanistische orde, De Zonen van Mithras, gehoord over Het Boek der Bladeren, een mythisch boek dat alle wijsheid bevat. Leonardo heeft in een boek van een Zoon van Mithras, een nog niet ontdekt landschap gevonden. De grootvader van Lorenzo(leider van de Medici’s), die ook lid van de orde was, wordt een profetie voorspeld, waarin wordt beschreven dat Leonardo Het Boek der Bladeren zou kunnen vinden. Cosimo, de grootvader van Lorenzo, krijgt daarbij ook een speciaal kompas, dat uiteindelijk aan Leonardo doorgegeven zal moeten worden, zodat hij het boek kan vinden. Leonardo is geïnteresseerd in het vinden van het boek, omdat hem verteld is dat in het boek onder andere het lot van zijn verloren moeder staat.

Ondertussen plant Rome een samenzwering met de rivaliserende familie van de Medici’s (de Pazzi’s) en krijgt Leonardo te horen dat ze tijdens Pasen een aanslag zullen plegen. Leonardo moet kiezen tussen uitvaren naar het Verloren Land of zijn werkgever, de Medici’s, redden.