Het geheim van zoete aardappelfriet

Dit is niet echt een recept te noemen meer een basis. Je kan zelf spelen om smaken anders te krijgen. Gezien mijn nachtschade allergie houd ik hem heel basic. Maar andere tips zal ik ook meegeven.

Wat heb je nodig
– Zoete aardappel
– Peper en zout
– Olijfolie (zonnebloemolie kan eventueel ook)
– Airfryer of oven of frituurpan of pannetje olie (voorzichtig met die laatste optie)

Hoe ga je te werk
Schil de zoete aardappel en maak deze goed schoon. Snijd deze daarna in de vorm van frietjes, let op dat de dikte gelijk is. Hoe dikker hoe langer ze moeten bakken (en hoe dunner hoe korter), ongelijke stukken kan betekenen dat een deel niet gaar is of een deel verbrand. Was de aardappelfriet nogmaals en plaats deze in een bak met water voor minimaal een halfuur.

Verwarm de airfryer/frituurpan/olie/oven voor op 175-180 graden. Laat de aardappelfriet even uitlekken(5min) in een vergiet zodat het meeste vocht weg is en plaats deze dan in een bak. Gooi hier een scheutje olie (niet teveel!!) en een paar stevige tikken peper en zout bij. Wrijf deze 3 in de frietjes zodat ze allemaal olie, peper en zout hebben.

Plaats de frietjes op de bakplaat / in de airfryer / in je frituurpan en bak deze tot ze gaar zijn. Voor een airfryer/oven duurt dit tussen de 12 en 30minuten. Schep/schud de mand hier en daar om en zorg dat deze niet te vol zit om een lekker knapperig resultaat te krijgen.

Tips: Smaken verschillen.
In plaats van peper en zout kun je ook met cayenne, knoflookpoeder of paprikapoeder aan de slag gaan om een andere smaak te krijgen.

Deze tips werken ook voor zelf chips maken, maak in dat geval plakjes (hoe groter hoe beter) met een mandoline of bijvoorbeeld de kaasschaaf