I-tjing

I tjing (ook wel I ching) is een erg oud orakel. Het is duizende jaren geleden geschregen. Dit woord, I tjing staat letterlijk voor “het boek der veranderingen”. De natuurlijke loop van het universum veranderd altijd, het leven veranderd. Dit kan ook nooit het zelfde zijn. I tjing is een boek vol hexagrammen, dit zijn symbolen die meestal uit een aantal streepjes bestaan, door de betekenis van deze hexagrammen kun je het orakel raadplegen.

Het Hexagram
Ieder heeftstuk (van de 64) draait om 1 teken dat opgebouwd is uit 6 hele of gebroken lijnen. Dat noemen ze hexagram. Ik zal hier als voorbeeld SIAO KWO, ook wel De overdaad in het kleine genoemd gebruiken.

Elk hexagram is opgebouwd uit 2 soorten ljinen, de hele en de gebroken lijnen. Als je je rekenmachine pakt kun je dus rekenen dat er 64 combinaties mogelijk zijn. En elke combinatie heeft zijn eigen betekenis. Deze betekenis heet “het oordeel”. Met deze betekenis word advies gegeven over de situatie die bij het hexagram hoort..

yin en yang
Yin Yang is erg van belang bij Itjing. Het speelt een rol in het hexagram. Dit komt omdat de hele lijnen voor yang staan, en de gebroken voor yin. Zoals velen weten is yin yang een symbool voor evenwicht.

Goed – kwaad, snel – langzaam, licht – donker, open – dicht. En ga zo nog maar door.

Trigrammen
De btekenis van hexagrammen zijn niet willekeurig, zij zijn door yin en yang bepaald, de structuur. Hexagrammen bestaan uit 6 willekeurige hele en/of gebroken lijnen, bij trigrammen is dit anders. Er bestaan 8 combinaties. Trigrammen bestaan uit 3 lijnen met gebroken en/of hele lijnen. Ook deze hebben een eigen betekenis.

Je kan dus behoorlijk lang doorgaan over dit onderwerp en heel veel informatie vergaren, ook kun je alle hexagrammen, trigrammen en de zogeheette “bewegende” lijnen erbij zetten.