Noten en zaden

notenmixNoten staan erom bekend erg gezond te zijn maar waarom? Als ik noten in de winkel haal zijn ze gezouten en verre van gezond. Je krijgt er dorst van en grijpt snel naar de suikerrijke frisdranken zodra je ze hebt gegeten.. Niet gezond dus maar waar komt dit verhaal dan vandaan?

Nou noten zijn gezond als ze ongebrand en ongezouten zijn. Je kan deze noten kopen in een natuur winkel, ze zelf mixen of bij een notenwinkel (als je die hebt). Zelf hebben wij geen noten winkel en haal ik ze op de markt bij een notenkraam, ze verkopen ook chocolade maar met een allergie voor lactose.. Ben ik niet snel te verleiden om chocolade te kopen. Ook gedroogd fruit verkopen ze volop. Gezien ze er 2x per week zijn is dat meer dan genoeg tijd om ze te kopen.

Wat maakt ze gezond? Nou noten en zaden zitten vol voedingsmiddelen, elk zaadje en elke noot is in staat om een nieuw plantje of boom te laten groeien.. Ook zitten er veel eiwitten en vitaminen en mineralen in.. Dat moet ook wel als ze in staat moeten zijn om zo’n grote boom/plant te laten groeien.. Het zijn hele kleine vitaminenbommen.. Maar teveel ervan is natuurlijk ook niet goed.. Vandaar dat je het beste een mix kunt nemen.. Je kan ze zelf mixen of deze dus bij een notenwinkel/kraampje halen (zoals ik) maar let er dus op dat het ongebrandde noten zijn, die bevatten deze gezonde eigenschappen nog. Ook is het belangrijk om ze op een donkere plek te bewaren, in een donkerzakje in een kast is dus ideaal.. Maar niet in de koelkast! Een koele plek is prima maar niet zo koel..

Je kan denken aan pompoenpitten, sesamzaad, zonnebloempitten, pecannoten, cashew noten, pistaches, pinda’s, amandelen, paranoten, walnoten, hazelnoten, pijnboompitten en nog veel meer. Ze zijn ook geweldig ge combineren met fruit, een hartig maar zoet tussendoortje. Lekkere snack dus als je ze goed uitzoekt. De zonnebloempitten en cashew noten staan er vooral om bekend in winkels, zij zitten vol met zout en worden veel verkocht. Zonnenbloempitten kosten bijna niks een hele zak, zelf de schil eraf te halen.. Maar gezond is het dus niet.. Voor gezonde noten en zaden betaal je ietsje meer.. Jammer maar wel beter voor je gezondheid nietwaar?