Zomerse toetje

1002698_671886499492643_1326719192_nHet word zomer en dat betekent dat we met zijn alle meer ijs  gaan eten.. Wanneer je ijs pakt heb je in de winkel 2 keuzes.. Waterijs of softijs.. Bij softijs zit je met de melk, er zit veel suiker in en dan kiezen mensen (vooral voor hun kinderen) water ijs.. Waarom waterijs minder populair is? Omdat men gewend is dat je de smaak er zo uit kunt zuigen.. Maar dit hoeft niet zo te zijn. Tegenwoordig word er zoveel fructose in waterijs gestopt dat dit niet het geval is, heerlijk! Behalve dat je er zo’n suikerklont van word dat het niet leuk meer is om ijs te kopen..

Maar wat moet je dan? Je gek eten aan stukken fruit? Pak de gekoelde aardbeien en bessen er maar bij? Nee. Dat hoeft niet, maar je kan met dat fruit wel heerlijk ijs maken en eigenlijk ook heel simpel. Pers maar eens wat sinaasappels uit, giet het sap in een van die ijslollyvormpjes en zet ze in de vriezer. En daar is je ijsje! Geen zin om te persen? Neem dan kant en klare bloedsinaasappelsap, maar zorg wel voor goede kwaliteit en dat er niks in toegevoegd zit! Zo houden we het gezond.

Zo is er ook een optie om die sinaasappelsap te mengen met frambozen, dat in de blender te doen en dan in te vriezer. Vergeet niet om de frambozen door een hele fijne zeef te gooien (vang het sap op) anders krijg je pitjes in je ijsjes.. En dat is minder lekker.

Of als je zurige trek hebt.. Pel een citroen, haal de zaadjes eruit, pak 2 stukjes citroenschil van circa 2cm erbij, 4 eetlepels honing (ahorn of agavesiroop mag ook) en een kop water, alles in de blender tot het puree is. Daarna invriezen zurige heerlijke lollies. Je kan natuurlijk de honing weg laten of minder maken namate hoe zuur je het wil.

Zo kan dit met veel fruit en natuurlijk ook met stukken kruiden.. Doe maar eens een handje pepermunt in de blender met een citroen 4 stukjes schil van 4cm 3 eetlepels honing (ahorn of agavesiroop mag ook)  en anderhalve kop water. Goed door elkaar blenden, door de zeef en in de vormpjes in de vriezer.

Met mango, frambozen, aardbeien, ananas, amandelen, kiwi, kokos en nog veel meer van dit soort producten kun je dus hele simpele lollys  maken die nog gezond zijn.. Enige suiker wat erin zit is wat in het fruit zit en ja.. De honing/agavesiroop/ ahornsiroop natuurlijk die je toevoegt.. Dit is trouwens geen vrijbrief om je vol te eten met ijsjes.. Meer een idee om die toetjes wat gezonder te krijgen.. =

Sterker nog.. (bijna) elk smoothie recept wat je kan vinden? Kun je overgieten in die vormpjes en invriezen als ijsje, doe het zelf ontzettend vaak. Maak ik smoothies, gooi een deel in de vriezer als ijsje, heerlijk!

Zo is het ook mogelijk om hele stukken fruit gewoon in te vriezen of een 3 lagen ijsje te maken.. Wat je dan doet is dat je 3 smoothie soorten maakt, deel 1 in je vormpje giet en een beetje laat opstijven, dan deel 2 erop, weer even opstijven en dan deel 3 erop.. Kijk wel uit dat je je stokje er nog op krijgt! Voor ronde 1 doe het ongeveer 20 minuten in de vriezer, bij ronde 2 is 15 minuten genoeg. Waar je het in moet doen? Een vormpje, een bekertje.. Alles wat het kan houden is goed maar kijk uit werk NIET met glas! Dit spat uit elkaar.