Bietensoep

Deze soep is vrij simpel, de 1e keer dat ik deze maakte was het met bieten uit de tuin van mijn oud mentrix waar ik nog contact mee heb. De basis is ontzettend simpel.

Wat heb je nodig
– Olijfolie
– Ong 4 rode bieten (voorkeur rauw, maar voorbewerkt en bevroren werkt ook)
– 2 groene (lichtzure) appels
– 3 teentjes knoflook
– 2cm vers geraspte gemberwortel
– 1 winterwortel
– 2 theelepels komijnpoeder
– 1 liter groentebouillon (ong 750ml nodig maar als het te dik is wil je het dunner kunnen maken)
– 1 handje verse peterselie (klein gehakt)
– 200ml kokosmelk
– evt peper en zout
– evt citroen (partje)

Hoe ga je te werk
Schil de rode bieten (indien ze vers zijn) en snijd ze in blokjes van ong 1,5cm, zet ze dan even apart. Bij bewerkt of bevroren sla je deze stap over.
Schil de wortel en 1 appel, snijd deze in kleine blokjes. Snipper de knoflook klein en rasp de gember als deze niet al geraspt is. Maak de bouillon vast aan (tip hij het gebruik van bouillonblokjes: gebruik de waterkoker en schenk 1liter in een maatbeker, gooi daar het bouillonblokje bij)

Gooi wat olijfolie in de pan (niet teveel) en verhit deze, gooi daar de wortel, gember en knoflook bij. Laat dit zo’n 5 minuten bakken, blijf wel hier en daar roeren. Gooi na die 5minuten de komijnpoeder (2theelepels) en de appelblokjes bij. Laat deze ook 2 minuten meebakken.
Voeg de bieten en bouillon toe aan de pan en breng de boel aan de kook. Blijf roeren, kijk of er wat bouillon bij moet (zo ja klein scheutje doet wonderen) en laat dit gaan tot alles zachtgaar is (25min bij rauwe bieten, 10-15min bij bewerkte bieten).
Snijd ondertussen de 2e appel (met schil, klokhuis eruit) in kleine stukjes (halve cm zoiets). Hak de peterselie (indien niet al gehakt) klein en mix beiden samen met ong 50ml kokosmelk. Zorg ervoor dat de kokosmelk aanwezig is maar dat het geen natte bende word, dan heb je teveel kokosmelk dus voeg voorzichtig toe, roer en voeg evt nog wat toe.

Pureer de groente en gooi de rest van de kokosmelk (150ml ongeveer) in de pan. Goed roeren, blijkt dat er nog iets hards in zit.. Laat de pan dan nog even pruttelen tot het gaar is en pureer dan goed door.

Als de soep een zacht mengsel is besluit je als laatste nog of de dikte goed is. Als deze te dun is, nog heel even laten pruttelen, als deze te dik is klein scheutje bouillon. Werk de soep af met peper en zout (indien nodig)

Gooi de soep in een kommetje en server de appel/kokosmelk/peterselie mix in de soep door deze in het midden van de soepkom te plaatsen. Laat voor mooie effecten eventueel een takje peterselie over en leg dat bovenop der decoratie. Evt kan dit met een partje citroen worden aangevuld.