Dagje Dierenarts

Zowel jonge als oudere dieren kunnen ziek worden. Naast de gewone vaccinaties worden ze dan door een dierenarts gezien zoals wij naar de huisarts gaan. Deze bepaald wat er aan de hand is, hoe ernstig het is en wat er moet gebeuren om weer beter te worden.

Ook mijn kat moest naar de dierenarts, oorspronkelijk omdat ze niet zo goed at, we dachten dat dit door tandsteen kwam. Na wat bloed en urine werk bleek het net even ietsje anders te zitten. Gelukkig doen we standaard bij oudere dieren bloed onderzoek. het onderzoek wees uit dat mijn kat niet echt goede waarden had. Te zien op de foto hieronder.

Net als bij mensen staat hier eigenlijk al duidelijk aangegeven wat er niet klopt, namelijk met een pijltje omhoog. Samen vertelt dit dat mijn kat last heeft van nierfalen. Met een glaasje urine op de microscoop later word er ook bloed terug gevonden in haar urine, het is niet heel veel maar het is wel zichtbaar en natuurlijk niet goed. Uit haar urinebuis komt het niet, dit weten we omdat we deze urine rechtstreeks uit haar buik hebben geprikt tijdens een echo.

De echo liet zien dat haar linkernier niet heel veel meer deed. Haar rechternier functioneerde nog wel. Er is urine in kweek gezet om te kijken of hier nog een achterliggende oorzaak voor gevonden kan worden, een nierbekken ontsteking zou bijvoorbeeld ook voor verhoogde nier waarden kunnen zorgen. Door het maken van een echo kun je live zien wat de organen doen en of ze functioneren naar behoren. De nierbekken zagen er goed uit, de linker nier dus niet.

Met 13 jaar is mijn kat al aardig op leeftijd, nierfalen komt op elke leeftijd voor en is (eenmaal geconstateerd) meestal de uiteindelijke doodsoorzaak van de kat. Er is namelijk weinig aan te doen behalve het dieet aanpassen en medicatie.

4 stadia. Er zijn 4 stadia van nierfalen, in het 1e stadia word het dier op “early renal” gezet voor beginnend nierfalen. Dit dieet is zo samengesteld dat de nieren zo min mogelijk belast worden. Stage 2, hier bevind mijn kat zich in. De kat krijgt speciaal “renal” voer en er moet alert gebleven worden op symptomen. Braken, stoppen met eten, stoppen met zichzelf verzorgen, alleen nog maar slapen, slecht drinken zijn een aantal symptomen die erop kunnen duiden dat het niet goed gaat met de kat. Als dat zo is komt het dier in stadia 3 terecht.

In het derde stadia is het eigenlijk alle hens aan dek. De nieren functioneren niet goed, het aangepaste dieet werkt niet afdoende en het dier krijgt medicatie. Het is belangrijk alert te blijven zodat het dier niet in een lijdensweg terecht komt. Zolang het goed gaat in deze 3 stadia is het goed, zo niet moeten er meer maatregelen genomen worden tot het dier in het 4e stadia terecht komt. Ook medicatie is nu niet meer afdoende. Het dier kan nog a/d of recovery aangeboden krijgen, speciaal dieetvoer wat erg lekker ruikt en vol met vitaminen zit. Eenmaal op a/d(restorative) of recovery is het wachten of het dier zichzelf weer overeind trekt. Zo niet.. Dan is het helaas einde verhaal.

Hoe het met haar tanden is afgelopen? Haar kiezen zaten vol met tandplak, hoewel dat waarschijnlijk haar oorspronkelijke probleem niet is geweest moest dit wel schoon. Een narcose was een te groot risico met nierfalen. Het is goed mogelijk dat een kat dan niet meer uit de narcose ontwaakt. Gelukkig had ik mijn kat een klein beetje high gemaakt op catnip. Aangezien ze veel trauma ervaren heeft is de dierenarts geen makkelijke opgave. Met een beetje catnip in haar bak onderweg word ze een poeslief rustig dier die alles toelaat. Om die reden hebben we zonder verdoving terwijl ze in mijn armen lag zo goed mogelijk haar tanden van plak verwijderd. Gelukkig liet ze dit aardig toe en zijn dus ook haar tanden een klein beetje schoner.

Mijn kat heeft met 13 jaar een mooi leven gehad, voor nu geef ik haar dan lekkere renal voeding en houd ik haar in de gaten. Hopelijk perst ze er nog een paar mooie jaartjes uit voor het einde verhaal is. We zijn er aardig op tijd bij, ze eet en drinkt goed. Ook aandacht vragen doet ze in volle toeren.

De waarheid met dieren is hard.. Het is leuk om een kitten of puppy te nemen, het is fijn om een volwassen maatje te hebben.. Maar uiteindelijk.. Zul je in veel gevallen een hartverscheurende keuze moeten maken tussen wat jij graag wilt.. En wat jouw beste maatje verdiend.

Denk dus goed na voordat je die mand in huis haalt of je dit soort keuzes wel kan en wil maken.