Een dag in het lab van een paraveterinair
Dierenartsen zijn er gek op; urine, bloed, poep en oorsmeer. Je kan het zo gek niet bedenken of een dierenarts kan wel iets verzinnen om informatie uit jouw dier te halen. Zowel met rontgenfoto’s, echo’s en lekker even voelen kan een arts veel informatie inwinnen.
Helaas zijn sommige dingen niet te vinden door even te voelen of in het oor te kijken. Daarvoor heeft de dierenartsenpraktijk verschillende tools in het labratorium staan. Heeft jouw dier een blaasonsteking of suikerziekte? Nierfalen of toch een parasiet?
In dit verhaal gaat het om giardia. In het kort; Giardia is een parasiet die als grootste klacht diarree meebrengt bij onze huisdieren. Het is extreem besmettelijk en daarom willen we dieren met een vermoeden van giardia daarom ook niet op de praktijk hebben dus vragen we om poep.
In poep van honden en katten is giardia goed te achterhalen met een simpele test. De test lijkt een beetje op een covid zelftest waarbij met een wattenstaafje in de poep roert en vervolgens in een buisje met vloeistof door elkaar geschud. Het vervelende van giardia is dat deze ook wel eens een dagje niet kan worden uitgescheiden via de ontlasting. Om die reden vragen we ontlasting van 3 dagen en roeren we het stokje door alle poep.
Ook deze ronde ging ik op zoek met mijn wattenstaafje naar deze parasiet. De test was negatief maar bracht wel en andere ongenode gast met zich mee.. Namelijk deze mooie grote (levende) worm. Het was niet bepaald het type ongenode gast die ik verwachtte.
Ook dit is weer een mooi voorbeeld van de dagelijkse uitdagingen en diversiteit van het vak