Een dag in het leven van…

Voor ik mijn verhaal begin benadruk ik dat ik wel ga spreken over supplementen maar hier niet in ga adviseren. De reden hiervan is omdat deze bij verkeerd gebruik erg gevaarlijk kunnen zijn. Je kunt hier ernstige klachten van krijgen. Ga dus ook niet zelf op onderzoek uit maar raadpleeg altijd een diëtist of specialist in voedingssupplementen. Ik ben vanaf hier dan ook niet verantwoordelijk voor wie wel zelf gaat experimenteren.

Laten we beginnen met hoe ik zover gekomen ben, dit stuk is eventueel over te slaan, puur informatief.
Ik ben zelf geboren met een lactose-intolerantie. Mijn vader en zus zijn allergisch voor rozenbottel maar verder zijn er geen allergieën in de familie bekend. Ik was verder gezond hoewel mijn maag van tijd tot tijd lastig deed. Dit wijdde ik aan de lactose-intolerantie en het toch wat hebben binnengekregen. Na een bepaalde tijd kreeg ik hooikoorts, ook dat was zonder medicatie te managen.

Na een bepaalde tijd ben ik 2 keer op de SEH beland vanwege een (mogelijke) blindendarmontsteking. Uiteindelijk ben ik naar huis gestuurd met laxeermiddel (waar lactose in zat, wat ik dus nooit genomen heb). Het ging vanzelf weer weg. Toen ik clusterhoofdpijn kreeg kwam er een arsenaal aan medicatie op me af.

Omdat ik eerst dacht dat het veroorzaakt werd door mijn hooikoorts kreeg ik spray met antibiotica, dat haalde niks uit behalve dat ik nog nooit zo duidelijk dingen geroken had in een lange tijd. Bij de specialist (ik ging van de 1 na de ander) kwamen we uiteindelijk op lithium uit. Gezien de reactie met NSAIDS die deze medicatie heeft moest ik mijn leven iets aanpassen. Geen ibuprofen meer, alcohol en andere triggers die de aanvallen veroorzaakten moesten uit mijn leven worden geband.

Qua hoofdpijn ging het een stuk beter maar de maagklachten werden erger. Ik kreeg de tip glutenvrij te proberen en verrek… Het leek iets uit te maken. Omdat het nog niet goed was belandde ik bij een diëtiste. Zij vertelde wel even hoe het moest. De hele dag door volop zuivel als kwark en yoghurt, rauwe groentes, melk en volop tarwe vezels als muesli, havermout en dergelijk spul. Pasta en aardappel werd ook aangeraden, rijst mocht ook.

Een week op haar strenge dieet hielp goed met afvallen om alle verkeerde redenen. Mijn buik was dik, hard en ontlasting tja… Om het netjes te houden na 4 dagen drol-loos te zijn voelt het echt wel pijnlijk. Ik stuurde haar een mail maar kreeg geen reactie tot 3 weken later. Inmiddels had ik het dieet al aangepast tot iets leefbaars, weg gluten, weg lactose ik at groente, fruit en een beetje vlees. Het enige advies wat ik behouden had was dat ik omega 3 slikte gezien ik geen viseter ben.

Toen ik eindelijk contact met haar had en een controleafspraak met haar kreeg vond ze dat ze het uitstekend gedaan had. Dankzij haar ging het nu zo goed en over 6 weken wilde ze weer afspreken. Ik ben toen niet meer teruggegaan. In plaats daarvan ben ik me meer gaan inlezen op voeding en wat wel/niet goed is voor je. Een zelfstudie waarbij ik de halve bibliotheek leeggeroofd heb om alle kennis te verzamelen, samen met het internet dat ik afging. Het dieet dat ik had werkte… In ieder geval tot ik naar Frankrijk ging in januari 2020.

Ik zou 5 dagen blijven en had dus eten meegenomen zover dit mogelijk was. Ik zat in een hotel met een eigen keukentje en een winkeltje dichtbij waar je eten kon halen zodat je zelf kon koken indien nodig. Daar had ik aardappel, groentjes enzovoort gehaald om de week door te kunnen komen. Tijdens mijn verblijf bleek dat ik langer wilde blijven. Ik heb mijn verblijf verlengd met 3 dagen en besloot in Disneyland en in Parijs te gaan eten. Dit voornamelijk om mijn voedseltekort (gezien mijn planning) op te vangen en gelijk de Franse keuken een beetje proeven.

Ik zal het maar niet over de kwaliteit (of het gebrek daarvan) hebben. Ik begon jeuk te krijgen, heel veel jeuk. Ik dacht aan beestjes van het hotel dus toen ik terugkwam isoleerde ik mijn kleding, waste het en deed alles wat nodig was om van (hotel)beestjes af te komen. Het hielp niet.

Ik ging naar de huisarts waar gekeken werd naar eczeem, het begin van de coronacrisis dus doorgestuurd worden was drama. De arts klooide wat aan met brandwonden tot gevolg. Uiteindelijk begon ik te merken dat aardappel, tomaat en paprika grote daders waren, de huisarts legde de link nachtschadeallergie en verwees me na aandringen door.

Ik vermeed de nachtschadefamilie, kwam erachter dat rozenbottel ook ineens een probleem was en durfde bijna niks meer te eten. Ik leefde op droge rijst met droge groente… Denk aan kaal broccoli of bloemkool. Dit om daders uit te sluiten.

Toen er steeds meer duidelijk werd ben ik anders gaan koken, wachtend op de specialist die door corona maar uitbleef. De dermatoloog waar ik terecht kwam stelde dermografisme vast en zei dat ik naar een allergoloog internist moest voor voedselallergie. Ik kwam bij een algemene internist terecht die het allemaal maar op een soa (hiv of syfilis) gooide ondanks dat het alleen omhoog kwam door voedsel. Na diverse partijen als mijn partner, de GGD en sense te hebben gesproken besloot ik dat de arts een mafkees was die mijn bloeddruk deed stijgen en dat ik het wel weer zelf zou uitzoeken.

Rond dezelfde tijd kreeg ik een Webinar voor mijn neus met een interessante theorie. Ik keek aandachtig mee gezien ik al ervaring had met deze persoon en hoewel ik allergisch bleek voor de superfoodpoeders die aanbevolen werden toen die tijd kreeg ik wel goede tips. Er ging een lichtje bij me branden en mijn theorie stond als in beton gegoten.

De theorie (hier wordt het dus echt leuk)
Eten gaat via je maag door je dunne darm, daar worden dingetjes opgenomen die het lichaam kan gebruiken. De rest gaat door de rest van het stelsel om vervolgens als ontlasting eruit te komen. Wat nou als de dunne darm beschadigd is? Er komen gaten in de darm waardoor stoffen (zoals gluten bijvoorbeeld) door de darmwand kunnen komen wat eerder niet kon. Terwijl die gluten heerlijk rondzweven gaat het immuunsysteem op hol.

Je wordt moe, traag, je maag is van slag, je krijgt uitslag en allemaal andere tekenen. Je lichaam vecht eigenlijk letterlijk tegen zichzelf waardoor je vatbaarder bent voor griep en verkoudheid terwijl de schade aan je darmwand groter wordt terwijl je die volgende boterham erin duwt. Hoe meer het beschadigt… Hoe vatbaarder je wordt voor allergie, waardoor het erger en erger wordt en je ook steeds meer allergieën ontwikkelt.

Er overheen groeien
Vooral kinderen kunnen over allergie heen groeien, volwassenen kunnen dit ook. Hoe dat precies gebeurt weten artsen niet. Wat nou als het aanpassen van de voeding de darmwand herstelt waardoor je over deze allergie heen groeit? Voor mij interessant genoeg om te proberen.

Wat heb ik gedaan:
Ik heb me bewapend met magnesium, visolie, vitamine b12, vitamine d, levertraan, L-glutamine en lactoferrine (lactose!!) dit 2x per week bepaalde doseringen. Ook als ik mijn quota niet haal voor mijn dagje voeding overweeg ik deze te slikken. Waarom? Deze supplementen ondersteunen je immuunsysteem en herstellen je darmen.

!!! HAAL HIER EEN EXPERT BIJ EXPERIMENTEER NIET ZELF MET SUPPLEMENTEN !!

Voeding (stap voor stap opbouwen)
Voeding is een belangrijk onderdeel. Shit goes in shit comes out. Dus hier volgt een kleine samenvatting van mijn plan.
– 2 stuks fruit (200 tot 500gr ong) wat van alles mag zijn appels, peren, aardbeien. Bij voorkeur onbespoten, biologisch of rechtstreeks van het land (of tuin).
– Limiteer bewerkt voedsel (gluten, tarwe producten, broodjes, hoe minder bewerkt het is hoe beter)
– Kippetjes met Eiercode 0, dat houdt in bio eieren of scharreleieren. Er wordt geen/minder gebruik gemaakt van antibiotica op deze dieren en ze hebben een beter leven, waardoor hun producten ook beter zijn. Zowel kipfilet als ei is duurder maar dan heb je ook wat. Antibiotica vernielt je afweersysteem.
– Onbeperkt (groene) groentes. Ja dat lees je goed. Ik eet mijn groentes zoveel als ik maar wil. Rauw, gebakken of gestoomd, koken doe ik liever niet dan gaan de vitaminen namelijk mee de afvoer in via het kookwater.
– Bakken in olijfolie/kokosolie; gebruik dit zo min mogelijk, vermijd boter. Heel soms voor bakproducten of (banaan)pannenkoeken maak ik een uitzondering. Dan gebruik ik plantaardige bakboter.
– Vermijd zuivel, af en toe een pak melk halen en een beker melk drinken is niet erg. In mijn geval lactosevrij maar… 1 pak per maand is toch echt wel prima. Lactosevrije melk is gelukkig 2-3 weken goed wat mij 1 a 2 bekers per week geeft tot het op is.
– Ik drink op dit moment vooral limonade omdat ik door medicatie 3-4 liter drink (ja ook in de winter) en ik mijn suikergebruik na een medische mishap langzaam moet afbouwen (ik dronk makkelijk 1,5 liter cola weg vanwege vermoeidheid en toch willen werken, clusters tot gevolg)
– Ik wil ook leven en genieten. Daarom maak ik soms een kwarktaart met plantaardige kwark of een appeltaart.
– 2 a 3x per week supplementen, zeker als ik iets binnenkrijg waar ik normaliter niet tegen kan
– Maak het zelf, hoe meer je zelf maakt hoe beter, veel dingen kun je zelf weer opgroeien zoals prei, bosui, kiemgroenten (tauge bijvoorbeeld)
– Vermijden waar ik allergisch voor ben (no brainer toch?) en na een bepaalde tijd opnieuw introduceren. Ik werd hondsbenauwd en zat onder de uitslag met aardappel. Nu als ik een klein beetje binnen krijg heb ik alleen nog 2-3 dagen veel jeuk.

Verras jezelf. Koop dat stuk groente eens waar je nog nooit van gehoord hebt. Ik eet veel pompoen(soep) maar toen ik mijn pompoen ging halen kwam ik ook terug met venkel. Een andere keer heb ik “aardappelpuree” gemaakt met koolraap. Ik moet er nog wat aan sleutelen maar alle successen komen op mijn website te staan bij health en lifestyle.

Koop waar mogelijk bio en vers van het land. Minder antibiotica in dieren, minder bespoten gewassen. Je bent wat je eet en je krijgt het er nooit helemaal uit als het bespoten is. Ook hier kun je goed ziek van worden, de kwaliteit van bio is gewoon hoger en daar betaal je voor.

Er is toen zo’n proef geweest waarbij ze een komkommer uit de supermarkt hebben gehaald en 1 uit de natuurwinkel, 1 met biodynamische eigenschappen zonder gifstoffen en rommel. Beide komkommers hebben ze in plakjes gesneden en weer in elkaar (alsof ze nooit gesneden waren) in een plasticfolie in de koelkast gelegd. 16 dagen later had de supermarktkomkommer het niet overleefd, deze zat met schimmel. De bio superkomkommer groeide weer aan elkaar vast.

Meer hierover klik hier (let op je wordt naar ekoplaza doorverwezen)

Een dag in mijn dieet
Ontbijt: fruit bijvoorbeeld peer
Lunch: Pompoensoep
Avond eten: Stamppot boerenkool met zoete aardappel en (kale) kipschnitzel (home made, letterlijk kip met kruiden)
Snacks: Pistachenoten, gekookt ei

Specifieke tijden heb ik niet, ik probeer meestal rond 19:00 uur te koken en vanaf 20:00-21:00 uur niet meer te eten maar als ik om 21:30 mijn maagje voel… Gaat er een handje (met dop) pistachenoten doorheen. Eenmaal de dop eraf stelt het weinig voor maar lekker is het wel. Proteïnerijk voedsel vult net als vezelrijk. Ik eet mijn 3 maaltijden redelijk vast maar snacks variëren met wat ik nodig heb, is veel luisteren naar je lichaam.

Dorst? Een beker melk, frisdrank of limonade(diksap) is niet zo erg. Je kan ook melkkefir of waterkefir drinken die zijn goed voor je spijsvertering en bevatten goede darmbacteriën. Thee, water of zelfgemaakte citroen/limoenlimonade is ook een hele goede optie. Zeker als je veel drinkt of suiker in de thee hebt… Let op dat je niet te veel (fruit)suiker binnenkrijgt.