Erwtensoep met kip

Erwtensoep met rookworst iedereen kent het, bijna iedereen eet het. Ik mag het niet hebben dus doe ik het met kip. Vandaag help ik je er doorheen om het zelf te leren maken.

Wat heb je nodig:
– 500gr Geweekte erwten (uit pak of zak, van de voorraadplank)
– 250-1000gr Spliterwrten (afhankelijk van hoe dik je het wilt hebben)
– Een zakje soepgroente of een mix van zelf (klein gesneden) wortel, prei, bloemkool en een beetje selderij bijvoorbeeld, aan ong 500gr van deze mix heb je genoeg
– 2 liter kip en groente bouillon (In blokjes 1 kip, 1 groente)
– Kipfilet (hoe meer hoe beter toch? Kan van 200gr tot 700gr net hoeveel je wilt)
– peper en zout
– Beetje boter/olie

LET OP: Hele erwten moet je 8uur weken, liever te lang dan te kort

Hoe ga je te werk:
Snijd de kipfilet in kleine blokjes en gooi er lekker veel peper en zout op, hoe meer peper je erop gooit hoe “pittiger” je soep zal worden, je kan later altijd nog bij gooien bij twijfel.
Bak je kipfilet blokjes in een beetje boter/olie gaar tot ze een kleurtje krijgen en zet ze dan apart.
Gooi de 2 liter bouilon in de pan (bij blokjes vooraf even in een halve liter aanmaken) en gooi daar afhankelijk van hoe dik je het wilt hebben tussen de 250 en 700gram spliterwten bij. Gooi nu ook de groentes erbij.

Sluit de deksel, in geval van crockpot zet de timer op een half uur, pressuve valve dicht. In geval van gewone pan deksel erop en af en toe roeren tot het gaar is.

Is de soep te dun? Gooi er wat spliterwten bij.
Is de soep te dik? Gooi er een scheutje water bij.
Is de soep te flauw? Zout (en evt peper)

Is de soep klaar? Gooi dan de kipfilet blokjes in de pan, goed door roeren en even 5minuten wachten zodat deze lekker warm zijn door de rest van de soep.

Variatietips:
Zeker bij een gemengd huishouden kan er ook voor gekozen worden om de kip er niet aan het einde in te doen maar de pan inhoud in 2 te delen en dan de kip in 1 deel erbij te doen. Het andere deel kan dan bij serveren met bij voorbeeld croutons geserveerd worden of er kan (vooraf gekookte) worst in gestopt worden. Zo is iedereen blij met de soep.