Het geheim van wokken

Wokken is een simpele manier om van je “leftovers” af te komen. Je kent dat wel.. Je wilt gezond eten maar blijft vervolgens met de restanten zitten. Ook is dit leuk om te gebruiken met seizoensgroentes en aanbiedingen.

Wat heb je nodig:
– Verse groenten in alle soorten en maten
– Iets om smaak toe te voegen (verse koriander, gedroogde kruiden, ui, bosui, soja saus etc
– Vlees, ei, tofu of iets anders wat goed vult en lekker is (optioneel)
– (Zoete) aardappel, rijst (ook lekker rijst met noten) of pasta/noodles (iets wat ook leftovers mogen zijn), kan ook met leftover sla waar je een salade van maakt

Hoe ga je te werk
Na opzoeken wat er nog in huis is gaan we het klaarmaken.
– Snijd je producten maar let op bij het bij elkaar gooien.. Het is niet verstandig om spinazie en pompoen tegelijkertijd bij elkaar te gooien (dit ivm kooktijden)
– Bak eerst de basis (vlees, ei, tofu) een beetje op, gooi hier ook de ui bij indien dat gebruikt word
– Kook indien van toepassing de rijst/pasta/noodles of aardappel (aardappel wokken kan ook maar de kooktijd is wat langer, gooi deze er dan ook als 1e in en bak als het een beetje gaar begint te worden pas de rest erbij en snijd klein, heb geduld met bakken, overgaar is ook niet lekker)
– Begin met het toevoegen van de groentes, begin bij groentes die langer nodig hebben om te garen denk aan broccoli of pompoen. Voeg daarna dingen zoals courgette of aubergine toe
– Voeg (fijngesneden of gedroogd) kruiden “met de losse pols” toe. Gooi er een beetje in, goed roeren, proeven en herhalen tot het wat lekkers is.

Bij gebruik van producten als soja saus kan het lekker zijn om er een bekertje water in te gooien, ook met kruiden als masala is dit een mogelijkheid, dan word het een soort wok/maaltijdsoep.

Voeg als laatste de pasta/noodles toe of server met rijst / aardappelen, sla is het lekkerste apart te serveren, dit omdat koud en warm niet altijd samen gaan maar in een apart bakje kan wel.

Garneertip
Heb je nog eieren over? Met veel groene gerechten is het lekker om een ei zacht te koken (breng water aan de kook en stop er daarna een ei in, kook deze in 5 minuten en laat hem goed schrikken in ijsbadje na deze 5 minuten. Pel de schil voorzichtig en en snijd deze zoals bovenstaande foto, doe dit wanneer het gerecht al op het bord ligt.. Het eigeel zal namelijk gaan druipen en die wil je in het gerecht hebben.

Nieuwschierig naar de foto?
Ik had flespompoen, broccoli, spinazie, courgette, bosui, koriander gemixed met een gekookt ei (geen vlees want die lag nog in de vriezer helaas) en een snufje peper en zout
Voor de sla had ik sla, komkommer ei en een gekookt ei erbovenop

De maaltijd van de foto kreeg ik overigens niet op, ik kwam halverwege, dit vulde erg maar de rest heb ik een dag later op gegeten.