Huisgekruidde kip met groente en rijst

Oorspronkelijk gemaakt in een crockpot maar in een (braad)pan kan het ook. Voor dit gerecht ga ik uit van 2 goed gevulde borden.

Wat heb je nodig:
– Kippenvleugels (of pootjes bijv)
– Geelwortel (kurkuma, ong een eetlepel)
– Een eetlepel honing (vloeibaar, acacia bijv)
– Peper en zout
– 400-500ml kippenbouillon (1 blokje met 400-500ml water als je blokjes gebruikt)
– Een theelepel wasabi (ik heb met horseradish van dat poeder)
– Olijfolie
– 1 a 2 (zoete) aardappel
– Een courgette
– Flespompoen
– Een rode ui
– Een prei
– Een wortel
– Rijst

Hoe ga je te werk:
Maak de bouillon vooraf (kook water en gooi 400-500ml in een maatbeker met 1 blokje of maak los bouillon en gebruik dit)
Gooi 1 om 1 rijst en bouillon in de pan (een halve cup per bord, dat is 125ml) en kook de rijst

Terwijl de rijst kookt snijd je de groenten vast. Afhankelijk van met hoeveel personen je wilt eten snijd je een mix van zoete aardappel, courgette, flespompoen, rode ui, prei en wortel. Je kan dit in plakken snijden. Snijd dingen die moeilijker garen (vooral aardappel) iets kleiner als de rest zodat het gelijktijdig gaart.

Als de rijst gekookt is zet je deze even aan de kant, als je maar 1 pan hebt kun je die au bain marie warm houden (zet er een bak kokend heet water onder met de rijst in een bord/bak erboven), zet wel de deksel op de rijst zodat de warmte niet via de bovenkant alsnog ontsnapt.

Doe de kip in een pan met de geelwortel (een eetlepel per 2 personen), honing (1 honinglepel per 2 personen), peper en zout en een scheut olijfolie. Marineer de kip zo goed je kan en braad deze kort aan (kan zonder is lekkerder met).

Plaats de overgebleven bouillon (dat zou dus zo’n 150-200ml moeten zijn) bij de kip in de pan en zet deze (in geval van crockpot op poultry 15min voor kleine vleugels, iets langer bij groter of poten bijv). In een gewone pan zet je deze dus op een laag vuur voor diezelfde tijd. Gooi de groente er lekker omheen/bij en zorg dat deze lekker in de bouillon kunnen meestomen. Heb je het erg klein gesneden en een grote pan? Gooi de groente er dan iets later bij zodat het niet overgaar is.

In beiden gevallen deksel erop (pressure valve bij gebruik cpe op dicht) lekker laten gaan. In geval van pan af en toe even kijken of het allemaal goed gaart en niet aanbrand. Bij een CPE pan hoef (en kan) je niet checken wat de voortgang is ivm de pressure release die eerst moet plaatsvinden voor je de pan open krijgt.

Eet smakelijk