Huisgemaakte champignonsoep

Deze soep is erg makkelijk om te maken en om aan te passen naar hoeveelheid personen of allergieën waar rekening mee moet worden gehouden. Er zit maar 1 nadeel aan deze soep: Als je hem probeert.. Wil je nooit meer uit een potje/zakje.

Wat heb je nodig
– 450-500gram in plakjes gesneden champignons (witte of kastanje, ik nam voor dit voorbeeld een mix van normale kastanje en kleine witte)
– 40-50gram boter (mag plantaardig bijv van flora)
– 2 uien (3 als het kleintjes zijn)
– 2 flinke teentjes knoflook
– Paar takjes tijm (risp ongeveer een theelepel tijm)
– 40-50gram bloem (is glutenvrij te krijgen, maizena mag ook)
– 2 bouillontabletten (kijk wat je in huis hebt, kip of groente maakt niet uit, 800ml huisgemaakt is ook top)
– 800ml kokend heet water (voor de bouillon, mag je weglaten als je huisgemaakte hebt)
– +/- 200ml kookroom (slagroom mag ook, lactosevrij en glutenvrij te krijgen bijv alpro of oatly die zit onder de 100 ppm mg/kg qua gluten)

Hoe ga je te werk
Zorg ervoor dat je champignons vast in plakjes gesneden zijn. Snijd en knoflook en uien klein (dit mag met beleid met een keukenmachine scheelt werk en tranen). en gooi ongeveer een kwart van je boter in de soeppan en laat deze smelten, gooi daar de ui en knoflook bij om te fruiten zoals ze dat noemen.

TIP: Gebruik je bouillonblokjes zet dan vast een volle waterkoker aan.
Gooi de champignons in de pan erbij en bak ze mee tot ze slinken, blijf een beetje roeren. Voeg dan de tijm toe (risp van de takjes ong een theelepel hoeveelheid) en roer die goed door.

Gooi nu de rest van de boter in de pan en laat deze smelten. Gooi 800ml kokend heet water in een maatbeker en roer daar je 2 bouillonblokjes vast doorheen. Als de boter gesmolten is gooi je de 50gram bloem in de pan en blijf je goed roeren. Als de bloem goed gemengd is met de rest en je geen witte puntjes meer vind gooi je de bouillon (mits goed opgelost en doorgeroerd) bij de pan.

Roer goed door zodat er geen klontjes overblijven, maak gevonden klontjes kapot. Als dit er goed uitziet mag de 200ml room erbij. Goed doorroeren even een minuutje laten pruttelen zodat de soep goed bind en dan mag deze van het vuur.