Huisgemaakte frietjes

Dit recept is vrij basic maar wel erg lekker, ik heb het gemaakt in een airfryer maar de oven of de frituurpan kan ook.

Wat heb je nodig
Zoete aardappels
Olijfolie
Keukenrol en theedoek
Gebruik een airfryer, oven of vloeibaar frituurvet in een frituurpan

Hoe ga je te werk
Was de aardappel met schil goed
Snijd de aardappel in gelijke repen van ong 2cm en maak er daarna repen van 2cm van
Droog de frietjes goed in een theedoek, doe dit niet met een baal maar leg de frietjes naast elkaar en dep ze dan goed droog
Laat ze heel even liggen tot je de pan opwarmt tot pakweg 150-160graden
Terwijl de pan opwarmt doe je een klein beetje olijfolie over de frieten, gewoon een klein mini beetje meer dan een eetlepel is echt niet nodig
Verdeel de olie over de frieten en bestrook ze met peper en zout naar wens. Zelf gebruik ik lekker veel om pittige frietjes te creeeren

Tip: Natte friet word geen lekkere fiet, het mag niet gaan druipen dan is het te nat

Nu het bakken, per pan verschilt dit een beetje. Gebruik bij zowel oven als airfryer een enkele laag en draai deze indien nodig om. Bak de friet halverwege en leg deze dan op keukenrol om even af te koelen. In de frituurpan is het hetzelfde maar let op je hoeveelheid friet. Teveel friet in 1 keer zal niet goed bakken.
Bak de friet in kleine batches en laat ze tussendoor afkoelen, in de 2e (het afbakken) ronde moet de pan op 180-200graden tot de frietjes heerlijk knapperig en gaar zijn. Gemiddeld duurt het 20-30min in een oven/airfryer (in totaal) om je friet gaar te krijgen. Probeer 10-15min aan te houden voor de 1e ronde.

Tip: Bij een airfryer kun je een rooster rekje gebruiken om 2 lagen friet tegelijkertijd in de pan te bakken zonder dat ze elkaar raken. Gebruik dan een tang om de friet met rekje en al uit de pan te halen en om te kieren in een bak met keukenpapier.

Je kan ze ook in 1x bakken maar dan worden ze niet lekker knapperig.