Huisgemaakte schnitzels

Ik ben dol op schnitzels en toen ik er allergische reacties van kreeg bleek dat de meeste schnitzels nachtshade bevatten. Meestal aardappelzetmeel maar ook in de kruiden (paprikapoeder bijvoorbeeld) gaat weleens wat mis.

Daarom laat ik hier een simpel recept zien voor schnitzels die jezelf kan aanpassen naar eigen wens.

Tip: Haal je vlees minimaal een halfuur tot een uur vooraf uit de koelkast om op kamer temperatuur te komen.

Wat heb je nodig
– Vlees
Ik gebruik vandaag kipfilet maar kalkoenfilet, rundvlees en als ik voorzichtig ben kan gehakt ook. Persoonlijk gebruik ik 2-3 sterrenvlees altijd vrije uitloop, bio etc. (minder antibiotica, schoner en ik vind het lekkerder; lijkt ook een positief effect te hebben op mijn allergieën.
– Ei
hoe meer schnitzels je maakt hoe meer je er nodig hebt. Ik gebruik gemiddeld 2 eieren voor 3-4 schnitzels
– Kruiden
Wees creatief op dit vlak. Een beetje peper en zout kan al volstaan voor naturel schnitzels, in dit voorbeeld gebruik ik een bbq kruidenmix die ik bij blokker heb gekocht. Ook verse kruiden zoals peterselie lenen zich uitmuntend voor dit doel.
– Een vleeshamer
Of iets anders om mee te rammen tenzij je schnitzels naturel inkoopt) en een plastic zakje
– Paneermeel (evt bloem of meel samen met paneermeel)
Persoonlijk gebruik ik consenza glutenvrij paneermeel, deze is op maismeel basis maar hij is wel aan de prijs. Het resultaat is erg knapperig
– Boter
Ik gebruik ongezouten flora plantbased
– Olijfolie
En natuurlijk dingen zoals een tang, minimaal 2 borden/bakjes met een hogere rand zoals een soepbord, pan, wellicht een mes om je vlees schoon te maken als dat nog nodig is.

Hoe ga je te werk
Als je al naturel schnitzels hebt mag je de eerste stap overslaan.

Leg je kipfilet op een snijdplank mooi plat en leg daar een plastic zakje of iets overheen (in het zakje mag ook). Sla nu met beleid je vlees plat, draai het af en toe om. Bij gehakt kun je het gewoon plat duwen natuurlijk. Doe dit rustig liever 10 keer slaan dan 4 keer en dat je vlees SPLAT zegt.

Kruid je kipfilet hoe je deze wilt hebben. Mijn favorieten zijn peper en zout (beiden vers uit de molen, ik gebruik zwarte peper en keltisch zeezout) met wat peterselie fijngehakt die je door het ei roert (komen we zo op) en een bbq kruidenmolen van de blokker (lees de verpakking als je zoiets koopt!).
Gooi de kruiden op je vlees (niet de verse!!), wrijf het een beetje in, draai je vlees om en wrijf het weer in.

Gooi je paneermeel in een bord (hoe meer schnitzels hoe meer je gebruikt, maar je kan altijd bijgooien. Gooi hier gelijk een lepel meel/bloem doorheen als je dit wilt. Dit heeft een lekker effect op de structuur van de buitenkant maar het kan ook zonder, zeker met die glutenvrije die ik eerder noemde. Meng dit door elkaar

Afhankelijk van de hoeveelheid (en grootte) van je schnitzels kun je eieren toevoegen in je 1e bord/kom. Ik gebruik 2 eieren voor 3 redelijk grote schnitzels dan weet ik altijd dat ik genoeg heb. Wil je peper en zout met verse kruiden mixen? Gooi dan nu je fijngesneden kruiden bij de eieren en klop ze met een vork los tot het een mooi geel oranje mengsel is.

Wentel je schnitzel door het ei eerst de ene kant, dan de andere, laat hem heel even liggen duw hem er goed in dat hij goed eierig is. Houd hem dan heel even boven het bord (uitlek mogelijkheid) en hop in je bord paneermeel, druk het GOED aan, draai je schnitzel zovaak als je wilt, denk om de randen en hoekjes (en inkepingen in sommige gevallen) en leg deze dan apart.

Herhaal bovenstaande stappen voor alle schnitzels die je wilt maken, gooi er een extra ei of wat paneermeel bij als dat nodig is. Laat je schnitzels minimaal 5minuten even rusten voor je ze in de pan gooit. Genoeg tijd om wat rommel op te ruimen die je net hebt gemaakt.

Gooi wat olie en een blokje boter in de pan (de mix zorgt voor een krontante finish en dat je paneermeel niet van je vlees afvalt. Je mag je vuur op hoog opwarmen maar zet deze op midden wanneer je je vlees in de pan bakt.

Bak je vlees goudbruin, draai ze indien nodig een keer extra om, doe dit niet met een vork maar voorzichtig met een tang of een spatel.

Haal je schnitzels uit de pan en genieten maar met de rest van je maaltijd.


Tip: Maak een grotere batch
Bij aanschaf van vers vlees kun je deze schnitzels rauw invriezen voor gebruik later, de knapperigheid zal iets minder zijn maar verder zal het net zo lekker smaken. Dan hoef je het er alleen maar uit te halen en een paar uur later (of volgende dag) mogen ze de pan in. Zorg ervoor dat je ze dan wel invriest in een zakje waar zo min mogelijk lucht bij zit voor het beste resultaat.