(Kruis) Allergie, wat is dat nou?

Veel vragen die wij hier krijgen gaan over hoe zo’n allergie nou in elkaar zit. Ik heb hier ook een paar artikelen gedeeld over o.a. hooikoorts en huisstofmijt. Waarom? Omdat er vragen over zijn, omdat er sprake is of kan zijn van kruisallergie.

Om te begrijpen wat dit inhoudt zul je eerst wat kennis moeten opdoen over hoe het lichaam werkt. In je lichaam worden verschillende cellen gemaakt. Elke cel krijgt daarna een functie toegewezen, ze vormen zich naar die functie. De 1 zal zuurstof gaan vervoeren, de ander gaat zich bezighouden met de verdediging van jouw lichaam. Maar hoe werkt dat dan?

Elke cel heeft een membraan, een buitenlaagje zoals de buitenkant van een auto. Aan de buitenkant steekt een paspoort uit, zoals een kentekenplaat. Aan de hand van dit paspoort kunnen de cellen die het immuunsysteem vormen controleren welke cellen wel en niet in jouw lichaam thuishoren en ingrijpen bij ziekte.

Hoe dat werkt zie je hier in een simpel YouTube-filmpje

Wat gebeurt er nou bij (kruis)allergie?

De cellen die geleerd hebben om aanvallers af te weren hebben geleerd om ziekteverwekkers aan de hand van het paspoortje aan te vallen. Zodra 1 van deze cellen in het lichaam gevonden wordt gaat het lichaam gelijk in actie. Helaas gebeurt het dat sommige paspoorten op elkaar lijken en dan worden er fouten gemaakt.

Het meest bekende voorbeeld hiervan is hooikoorts. Wie hooikoorts heeft, kan reageren op bijvoorbeeld graspollen of boompollen (soms allebei). Zodra zij in bloei staan en in het lichaam binnenkomen staan zij geregistreerd als ziekteverwekkers. Het lichaam reageert zodra zij met hun paspoortje binnenkomen en valt aan. Door de aanval krijg je koorts, jeukende ogen, een loopneus, benauwdheid, buikpijn en andere klachten. De koorts moet ervoor zorgen dat het lichaam extra verdedigers naar de plek brengt waar de indringer is binnengekomen. Dit is ook de reden waarom je lymfeknopen kunnen opzwellen bij een ontsteking die daar in de buurt ligt. De boel zwelt op om extra verdedigingstroepen af te leveren en te zorgen dat het lichaam wint.

Het paspoort van graspollen lijkt op dat van bijvoorbeeld haver, soja, tarwe, aardappel en wortelen. Het paspoort van boompollen lijkt weer op appel, kiwi, pruim en pinda’s. Het gebeurt dan ook regelmatig dat als jij eenmaal allergisch bent bevonden voor graspollen… je dus ook op bijvoorbeeld haver of tarwe gaat reageren omdat de paspoorten zo erg op elkaar lijken dat je lichaam het verschil niet meer ziet.

Dit gebeurt ook met andere allergieën zoals koemelk en latex. Wie allergisch is voor latex kan ook reageren op tomaat, walnoten en mango, net als iemand die allergisch is voor koemelk vaak ook reageert op geitenmelk, kamelenmelk, paardenmelk, rundvlees en varkensvlees. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen van kruisallergie.

Overactief en verkeerd aangeleerd wat nu?

Wanneer het imuumsysteem dingen verkeerd heeft aangeleerd kun je dit op verschillende manieren behandelen. Je kunt het onderdrukken of bijvoorbeeld de cellen leren dat zij niet aan hoeven te vallen. Dat 2e lukt helaas niet altijd.

Eliminatiedieet

Een eenzijdig dieet vaak op iets wat je nog nooit gegeten hebt om het lichaam te kalmeren. Na 6-12 weken minimaal klachtvrij te zijn, kun je mogelijke boosdoeners eten om te kijken of je een reactie krijgt. Zo ja heb je zekerheid dat je lichaam hier de aanval op opent. Let erop dat dit iets is wat je onder toezicht moet doen, zeker als je anafylactische aanvallen krijgt! Zelfstandig aan de slag gaan kan levensgevaarlijk zijn. Het is verstandig om 3-4 weken te wachten voor je het volgende product introduceert.

Heb je een reactie gehad? Dan zul je eerst weer 6-12 weken klachtvrij moeten zijn voor je weer verder kunt, vaak begin je dan weer vanaf de 0 lijn. Sommigen kiezen er daarom voor om de aanval niet aan te gaan. Ze verdenken tomaat en zullen dan geen tomaat meer eten, bang voor de volgende allergische reactie.

Onderdrukken

Het onderdrukken houd in dat je medicatie in zet die de “prikkel” onderdrukt en daarmee de aanval stopt. Er zijn ook medicijnen die alleen aan symptoom bestrijding doen. De aanval gaat dan nog wel door maar jij hebt er geen jeuk meer aan.

Imuumtherapie

Dit is de moeilijkste manier maar wel 1 met de beste resultaten. Je gaat hier namelijk je lichaam als het ware resetten. Eerst volg je een eliminatie dieet en daarna ga je het lichaam langzaam aan de allergenen (dat waar jij allergisch op reageert) laten wennen die als ziekteverwekker geregistreerd staan. Meestal spuit een behandelaar dan een heel klein half afgebroken deel van dit allergeen in. Dit moet dienen als herintroductie, je imuumsysteem word dan als het ware opnieuw geprogrammeerd. Dit herprogrammeren duurt lang en kan op elk moment in het traject weer omslaan waardoor je opnieuw moet beginnen.