Risotto leren maken

Risotto is een makkelijk gerecht om te maken, als je de basis door hebt kun je er goed mee uit de voeten. Het maakt verder dan ook niet meer uit welke allergie je hebt (tenzij het om risotto rijst gaat natuurlijk haha) omdat alles is aan te passen.

Hoe werkt risotto
Risotto rijst is een rijstvorm die vocht opneemt in de pan tijdens het “bakken”, je kookt dit dus niet in een losse pan hoewel dit wel mogelijk zou zijn. Wat je eigenlijk doet is je ingredienten bij elkaar voegen en dan de rijst even mee laten bakken. Als deze meebakt blus je de pan af met bouillon. Kip, groente, champion maakt allemaal niet uit, jij bent de chef.

Hier zal ik de basis van risotto bespreken met een paar voorbeelden om je op weg te helpen.

De basis
Wat heb je nodig:
Een teentje knoflook
Risotto rijst
Een flinke ui
Bouillon
Olijfolie

Hoe ga je te werk:
Snipper het uitje en snijf de knoflook klein. Bak deze met de olijfolie op (fruiten) in een pan (bij voorkeur 1 met een goede anti aanbaklaag).

Gooi de gewenste hoeveelheid rijst in de pan en bak dit mee met de rest. Na een paar minuten blus je de pan af met een laagje bouillon. Roer de pan goed door en houd deze in de gaten als de rijst het vocht opneemt. Als het vocht nagenoeg verdwenen is maar de rijst nog niet gaar (even proeven dus) kun je dit nogmaals met bouillon bij afblussen (werk met kleine scheutjes). Doe dit tot de rijst gaar is en serveer het gerecht.

Bovenstaande is dus een basis hier kun je allemaal dingen op verzinnen om het nog lekkerder te maken. Hier een paar voorbeelden:

Versie 1: Asperges toevoegen met de bouillon en als het gerecht klaar is met kaas serveren (parmezaanse is het lekkerst)

Versie 2: Voeg samen met de bouillon verschillende soorten paddenstoelen toe, je kan er dan wat peterselie op gooien bij het serveren.

Versie 3: Mix 1 theelepeltje saffraan aan de bouillon toe.

Versie 4: Bak gesneden kipfilet met wat peper en zout in de pan goudbruin, zet deze dan apart in een bakje, gebruik het bovenstaande basis voorbeeld en voeg de kipfilet daarna toe om te voorkomen dat deze overgaar word. Gebruik gerust wat groente die toegevoegd worden met de bouillon, bij blik en/of bevroren groente: Voeg deze als laatste met de kip toe om overgaar te voorkomen.

Versie 5: Experimenteer met de soorten bouillon kip, groente, paddenstoelen of zelfs een mix daarvan in het basis recept. Voeg noten toe of leg er heerlijk gemarineerde sukadelapjes bovenop bij het serveren.