Roti maar dan omgekeerd, deze naam kreeg het uiteindelijk toen ik dit met mensen besprak. Deze roti (maar dan omgekeerd) is nachtschade vrij, histamine arm en ruikt heerlijk door je huis! Te maken in pan/crockpot maakt niet uit als je maar een anti aanbak laag hebt anders word het lastig.

Wat heb je nodig:
– 1 uit en 1 teentje knoflook beiden gesnipperd
– Pondje kipfilet (kipdijfilet mag ook) in blokjes gesneden
– 1,5 blokje kippenbouillon
– Honing (ik gebruik arcacia, beste is om dit vers van de imker te halen, vaak is die te vinden op de markt of anders online, supermarkt zit vol troep waar je op kan reageren, kan evt bij een natuurwinkel)
– 2 eetlepels geelwortel (kurkuma)
– Olijfolie
– Wasabi (pure pasta voor pittig of poeder met “horseradish” voor zoetig)
– Zoete aardappelen (3-4 middelgroot in blokjes van 1 max 2cm) (nachtschade geen probleem? Dan mag je ook gewone aardappels gebruiken)
– +/- 200gr netto, 400gr met kookvocht Sperziebonen (LET OP! HISTAMINE! De beste opties zijn: uit blik, goed weken en afspoelen of uit diepvries)
– Rotivellen (kijk even bij zowel toko, markt en supermarkt welke voor jou werkt, de mijne komen van de markt en bevatten geen rotzooi, een broodje kan hier bijv ook, het is maar een bij gerecht, je kan dit gerecht ook met rijst eten)
– peper en zout (let op peper kan histamine bevatten, ik reageer het beste op van die peper bolletjes die je zelf moet malen)

Tips:
– Wie verse sperziebonen gebruikt: kook ze vooraf even
– Snijd vooraf zoveel mogelijk je producten en zet alles klaar

Hoe ga je te werk:
Gooi de blokjes kipfilet met een scheutje olijfolie en peper en zout in een bakje, gooi deze dan in een hete pan en bak deze. Als ze gebakken zijn mogen ze in een bakje apart voor later.

Gooi de gesnipperde ui en knoflook in de pan en fruit deze, als het goed is is de pan nog nat genoeg gooi er anders een klein scheutje olie bij.

Gooi in de pan: 1 kop water, 1 bouillonblokje, 2 eetlepels kurkuma en wasabi op smaak (1 theelepel poeder met horseradish, halve theelepel als je pure wasabi hebt) en een beetje peper en zout.

Laat het heel even doorkoken, gooi dan de kip en aardappel erbij. Even koken en proef dan (let op dit kan heel erg bitter zijn!) Voeg op smaak de honing toe, hoe zoeter je het wil hebben hoe meer honing je toevoegt (goed roeren). 1 honinglepel zou in principe voldoende moeten zijn.

Op smaak:
– Honing tegen de kurkuma bitterheid
– Peper /masala om het pittiger te maken
– Bouillon indien het flauw smaakt
– Water bij vocht tekort
Probeer de verhoudingen van eerder genoemd een beetje aan te houden bij het bijmaken met een vochttekort, kijk uit voor roti-soep het moet wel in kunnen trekken

Gooi als je tevreden bent over de smaak de sperziebonen erbij
Blijf regelmatig goed over de bodem roeren om aanbranden te voorkomen maar geef het ook kans om te stomen met een deksel

Verwarm de vellen volgens verpakking (in een droge koekenpan of de magnetron bijv) en serveer 1 vel per bordje roti

Tip: Houd rotivellen langer warm door ze tussen 2 borden te plaatsen. Indien langer warm houden belangrijk is, zet deze borden dan op een pan met heet water op tafel, stoom van het hete water zal het bord en dus de rotivellen verwarmen en warm houden.