Jaarwiel

De jaarfeesten (ook wel sabbats genaamd) vormen een belangrijk onderdeel in wicca, de 8 feestdagen vormen het wiel van het jaar, het levensverhaal van de God en de Godin. Deze feesten beelden onder andere de weg van geboorte dood en wedergeboorte. Elke datum was vroeger ook van belang in de natuur, zo was bijvoorbeeld Imbolic van oorsprong het ploegenfeest waar bij het land voor het eerst werd omgeploegt na de winter. Lughnasadh (ook wel lammas genoemd) was het oogstfeest, op deze data werden de graden en dergelijke dingen binnengehaald.

Nu komen de mensen steeds verder van het platteland te staan, ook is het ritme van de oogst veranderd, Dit komt onder andere door het gebruik van kassen. De symbolische betekenissen van de feesten worden dus belangrijker dan de datums zelf.

Yule(joel)
Op 21 december word gevierd dat de baan van de zon het kortst is, als deze in zuidelijke hemel staat. Het punt van de zonsopkomst is het meest zuidoostelijk en het punt van zonsondergang het meest zuidwestelijk.

Imbolc (immolk)
Op 1 februari is Imbolic, deze word ook wel Candlemas genoemd. Een ploegenfeest, wanneer het land en dus Moeder Aarde voorbereid gaat worden om het zaad te ontvangen.

Ostara
Op 21 maart is Ostara wat ook wel Vernal of lente- equinox genoemd word. Hier viert men het begin van de lente. Het zaad, de God, groeit onder bescherming van zijn moeder, naarmate hij groeit keert de zon terug op de aarde en worden de dagen langer.

Beltane
Op 1 mei heb je beltane/beltain(belteen), deze is ook wel bekend als Mei of Walpurgisnacht. Dit is het bekendste heksenfeest dat er is, ook werd deze regelmatig genoemd in de tijd van de Renaissaince tijdens de heksenvervolgingen. De zonnegod of vegetartiegod is een volgroeide man geworden, en deze nacht legt hij zich naast de godin en bezangert zijn koningin

Litha
Op 21 juni is litha, ook wel midzomer genoemd. De zon is op zijn hoogst. De kracht van de zonnegod is op zijn piek, hier word het bestaan van de polariteit duidelijk gemaakt, als de Eikkoning, de opbouwende, het moet aflegen tegen de hulstkoning, de afbrekende.

Lughnasadh(loensah)
Op 1 augustus is lughnasadh, ook wel lammas genoemd. In de eerste instantie is dit een graanfeest, de kracht van de god is overgegeaan in het graan, de velden worden dus leeggehaald.

Mabon
Op 21 september is er mabon, ook wel herftequinox genoemd. Het betekent het begin van de herfst, nu is de oogst van de wijn. Ook word gezegd dat de god nu aan het eind van zijn krachten is, en dus sterft. Hij heeft zich gegeven zodat wij de vruchten kunnen plukken.

 

Samhain (sowen)
Dit is het laatste feest dat gevierd word op 1 november. Men kent deze ook wel van halloween. Het is het heksennieuwjaar en ook 1 van de belangrijkste feesten. Volgens oudere teksten is dit feest ook het feest van de doden en geesten, de afstand tussen ons en de geestenwereld verkleind wat het makkelijker maakt om contact te zoeken met de geesten. De geest van de god heeft de oversteek gemaakt naar de onderwereld of zomerland, en wacht op de juiste tijd voor reincarnatie, dat zal weer plaatsvinden tijdens Yule wanneer de Eikkoning het overneemt van de Hulstkoning(zomer van winter). Vaak word er op deze data ook eten op een schoteltje buiten neer gezet voor de doden.