Mediteren

Bij mediteren zijn verschillende technieken. Iedereen heeft een andere manier hoe hij of zij het beste mediteerd. Als je de verkeerde of gewoon geen techniek gebruikt werkt het natuurlijk niet.

Velen adviseren om je te concentreren op de duizendbladerige lotus, het derde oog dus. Hierdoor herorienteer je je door je verbinding met je grondstoffelijke fysieke en mentale indentificaties te overbruggen, zo word je je bewust van de ware bron.
Wanneer je in een meditatie zit met de aandacht op het derde oog gericht verhef je jezelf boven en buiten de bewuste wereld. Als je een goed en opgewerkt gevoel hebt kun je vast stellen dat je contact hebt met je omgevind via je ogen en andere zintuigen. Wanneer je depressief of dergelijk bent zit je in een negatieve stemming, je trekt je terug uit de fysieke wereld en slaat je ogen neer, je bent ingesteld op onbewuste gedachtes en problemen.
Kijk als je je lusteloos/depressief voelt eens naar buiten en omhoog, boven het niveau van de horizon. Wees je bewust van je omgeving en probeer ermee te communiceren. Neerslachtigheid verdwijnt en optimisme keert terug.
Naar beneden kijken is je richten op je onderbewustzijn, rechtvoor je kijken is je richten op het bewustzijn en omhoog kijken is je richten op de verbinding met je hogere/spirituele verbinding en een gebied buiten de materiele wereld.
In het begin is er natuurlijk een neiging om je aandacht op andere dingen te richten, zoals de manier waarop je je ogen richt. Dit word ook gebruikt tijdens meditatie technieken van het derde oog. Als je je wilt afstemmen van je hogere zelf maak dan gebruik van je natuurlijke neigingen, richt je op je blik en je aandacht omhoog en naar binnen, op het derde oog dus.
Het derde oog bevind zich op je voorhoofd, ongeveer 2 centimeter boven de lijn van je wenkbrauwen.
Er zijn natuurlijk verschillende manieren waarop je kan mediteren. Er zijn veel dingen die ook invloed hebben op je meditatie zoals de omgeving en je houding. Vroeger waren er veel mensen die bloot gingen mediteren om niet gestoord te worden door hun kleding. Dit gebeurd nu soms nog.
Het is belangrijk om comfortabel en zeker te zijn in je meditatie. Je houding, je omgeving, de tijd, alles moet comfortabel zijn om een meditatie te kunnen doen. Het verschilt bijvoorbeeld of je liever ligt, op een stoel zit of op de grond zit. Ook is er verschil van tijd. Doe je het liever in de ochtend, middag of avond? Of liever in de nacht? Het kan natuurlijk altijd verschillen wat je liever wilt.
Lotushouding is niet aan te raden als je op de grond gaat zitten, als je er vertrouwd mee bent en je op je gemak voelt dan kan dit natuurlijk wel. Het beste is een confortabele zachte grond met een goede steun in de rug. Wat ook erg nuttig is is om zoveel mogelijk metalen en kunstvezels weg te halen uit je omgeving. Je kunt het best een zachte schaapsvel of dik wollen kleedje gebruiken om op te zitten of liggen.
Sommigen liggen het liefst plat op de rug met benen tegen elkaar en armen naast het lichaam. Zo kun je wel in slaap vallen.
Tikkende klokken, telefoons, deurbellen, radio, tv, kleding, fel licht al deze dingen zijn bronnen die je kunnen storen tijdens je meditatie, het beste is dus om ze uit te schakelen en/of uit de kamer te zetten zodat je er geen last van hebt.

De beste methode
Ga gemakkelijk zitten en trek losse kleding aan, of ga in een jas/bloot. Waar jij je prettig bij voelt. Ontspan je lichaam, krom je rug niet en zak ook niet in elkaar. Ga bijvoorbeeld tegen een muur zitten.

Hoe kun je gespannen spieren losmaken? Dat kan onder andere door bepaalde oefeningen bijvoorbeeld; laat je hoofd naar voren op je borst zakken, adem 3maal in en uit. Keer terug in een rechte houding. Laat je hoofd nu helemaal naar achteren hangen, adem nogmaaals 3 maal in en uit en ga weer recht zitten. Doe dit ook met links en rechts. Laat je hoofd naar voren vallen en beweeg je hoofd 3 maal met de klok mee rond in een cirkel.

Herhaal deze oefening tot je geheel ontspannen ben, adem in via de neus en adem uit met je mond. Doe dit door een korte scherpe inademing te nemen, houd het even in en adem weer uit met een “ha’ geluid. Doe dat 3maal.

Adem langzaam en volledig in door je rechterneusgat en voel hoe je maag opzet als je dit doet. Houd het in en adem dan weer rustig uit via je mond. Dit haalt de lucht onderuit je longen.

Herhaal de oenfening weer maar met je linkerneusgat. Ook dit weer 3 maal.
Als je volledig ontspannen bent, kun je je meditatie beginnen.