Wapens

Athame
Heksenmes met een zwart heft. Veel heksen maken hun eigen athame of verpersoonlijken een gekochte met tekens en inscripties, dit alles om de athame een eigen karakter te geven. Elk natuurlijk materiaal is voor het handvat te gebruiken. Omdat je persoonlijke energie zit in je zelfgemaakte tools is het niet verstandig deze uit te lenen. De athame dient voor het openen en sluiten van de circel, het aanroepen van de elementen en allerlei ritueelwerk.

Bezem
De bezem is een belangrijk gebruiksvoorwerp voor het reinigen van ruimtes en bescherming tegen kwade of slechte energie. In de handvasting (trouwen in de wicca) springen stellen vaak over de bezem voor vruchtbaarheid. Veel heksen hebben een bezem naast de deur staan om hun huis te beschermen. Je kunt er een kopen, maar er zelf een maken is beter en ziet er vaak ook mooier uit.

Book of Shadows
Het notitieboek van de heks. Een dagboek, een richtlijn, noem zoals je het wilt. Het is erg handig om allerlei dingen in te bewaren ( gedroogde bloemen e.d) en er wordt van alles in geschreven. Recepten, meditaties, spreuken, kalenders , gedachten , gebeden, het kan zelfs als dagboek dienen of alleen je dagboek voor je spirituele ik. Zolang je blijft groeien, groeit je BOS boek ook. Sommige covens hebben een algemeen BOSboek waar de regels en wetten van de coven in staan, de geschiedenis van de coven en een richtlijn voor de leden.

Cauldron
Een van de meest gebruikte voorwerpen is de ketel, meestal omschreven als een ketel met 3 beentjes. Het getal 3 staat voor voorspoed en zegeningen. Cauldrons kunnen gebruikt worden om het element water te vertegenwoordigen in een ritueel of voor vervoer van water en kruiden buitenshuis. Ze worden soms geasocieerd met het element vuur en soms worden er kleine vuren in aangestoken of kruiden en wierook in gebrand. Over een cauldron springen is een vervanging voor het vroegere vuurspringen bij een sabbat. Cauldrons varieren in grootte van kleine altaarmodellen tot grote huiskamermodellen. Veel Heksen hebben verschillende cauldrons voor verschillende doelen.

Chalice
De chalice of beker is op het altaar de tool voor het vrouwelijke westen en het element water. Dit kan uiteraard vervangen worden door de ketel. De chalice is samen met de athame en het zwaard of de staf de moderne manier van tools gebruiken in de magie. Soms wordt de beker in een ritueel doorgegeven voor verbondenheid. Ook bij het bakken van cake en koekjes voor sabbats wordt de vloeistof die erin gaat uit de beker geschonken.

Pentakel
Het altaar Pentakel is meestal een plaat van hout of steen met het Pentagram tekens, enz erin gekerfd.Deze wordt op het altaar gelegd als richtlijn voor de andere tools enals focuspunt voor meditatie. Het wordt geasocieerd met het vrouwelijke noorden en het element aarde.

 

Staf
De staf is in sommige tradities een belangrijke tool, nog belangrijker dan de athame. Hij kan zowel buiten als binnen gebruikt worden om de windrichtingen aan te geven, en dient soms zelfs als vlaggestok voor rituele vlaggen of vlaggen van covens bij bijeenkomsten. De staf kan hetzelfde gebruikt worden als het toverstokje. Hij past bij de lengte van de persoon ongeveer tot de schouder en ligt gemakkelijk in de hand. Net als alle andere tools kan ook de staf versierd worden.

Zwaard
Het zwaard kan in plaats van of samen met de athame gebruikt worden in rituelen. Bij rituelen binnenshuis is het soms lastig maar als hij gebruikt wordt doet de Hogepriester(es) van de coven de dingen die daarvoor bedoelt zijn. Buitenshuis dient het zwaard ook heel goed voor het markeren van de windrichtingen.

Turible(wierookbrander)
Voor het branden van wierook zijn verschillende potjes te krijgen, in allerlei kleuren, soorten en maten, sommige staand andere hangend. Wierook staat voor het element lucht, de kool of brandertjes staan voor het element vuur. Het branden van wierook wordt gebruikt voor het reinigen van ruimtes en tools, hulp bij concentratie en meditatie en het versterken van energieen die weggezonden worden.

Toverstafje(stokje)
Het stafje vertegenwoordigd het element lucht en het mannelijke oosten. Je kan een kant-en-klaar stafje kopen of zelf een maken. Vergeet niet bij het nemen van een tak of een twijg van een boom, voor wat voor doel dan ook, hiervoor toestemming te vragen en een offer achter te laten. De natuur geeft daarmee iets van zichzelf, je wordt geacht iets terug te geven. Het stafje kan overal voor gebruikt worden, als vervanging voor de athame of om energie ergens op te richten. Het materiaal is over het algemeen hout, maar zolang het een natuurlijk materiaal is kan in principe alles.