Wierook

Er zijn ontzettend veel soorten en vormen waarin wierook voorkomt. Zo zijn er stokjes, staafjes, kegels, korrels poeder. Elk met eigen voor/nadelen en elk met een andere manier van gebruik. Hier zal ik dan ook uitleg plaatsen over eigenschappen en het gebruik van de soorten wierook.

GB-pentagram-koperGeurolie 
Ondanks dat dit misschien een béétje off topic is omdat we het over wierook hebben vernoem ik hier ook de geurolie, de reden hiervan is omdat deze ook heerlijk te gebruiken is als een luchtje net zoals wierook. Er zijn veel soorten geuren en je kan deze ook mixen als je dat wilt.

Hoe werkt het? Aan de onderkant zet je een waxinelichtje aan, de bovenkant vul je met water maar niet helemaal vol want er moet nog olie bij. Koop (bij voorkeur pure) geurolie die je lekker vind ruiken. Doe hier een beetje van in je houder, het kan zijn als je geen pure olie hebt dat je geen water nodig hebt, lees hiervoor de gebruiksaanwijzing. Bij pure olie gebruik je ALTIJD water anders word het een duur grapje die veel te sterk ruikt. Als het water opwarmt door het waxine lichtje komt de geur vrij, let erop dat je bakje niet leeg raakt, vul hem tijdig bij en de geur blijft zich verspreiden tot jij het lichtje uitblaast. Combineer geuren en experimenteer met wat je lekker vind ruiken dan komt het helemaal goed.

 

Stokjes en staafjes1312966563.2d
Deze 2 lijken erg op elkaar met 1 cruciaal verschil. Stokjes zijn bamboe stokjes waar wierook omheen gerold word en daarna gedroogd, deze vind je dan ook ontzettend veel, ook in supermarkten vind je meestal deze wierook terug. Staafjes lijken op de stokjes maar hebben geen houten stokje, ze worden gewoon gerold en bestaan uit wierook, dit houd ook in dat de stokjes meestal een stokje overhouden bij het opbranden en het staafje volledig opbrand zover je dat toelaat (in een houder houd je altijd een beetje over wat hij niet op kan branden door de houder). De Tibetaanse en Japanse wierook staafjes staan bekend om hun helende en zuiverende werking, men beweert dat ze ook een medicinale werking hebben maar pas op, als je écht wat hebt moet je toch echt naar de dokter!
wierook-stokjes-kegeltjes-korrels

Het gebruik van deze stokjes en staafjes is vrij simpel, je zorgt dat je een houder hebt, ook deze zijn er in alle vormen en maten te krijgen, vaak kun je de stokjes gebruiken in een houder voor staafjes maar niet altijd andersom (vaak ook weer wel), wil je beide soorten gebruiken.. Let dan op met wat voor houder je koopt dat de staafjes er ook in passen, vaak zijn staafjes te dik voor de houders van stokjes.

Je stopt je stokje/staafje in de houder en zorgt dat deze vrij staat, hij mag niet op de houder liggen want dan blijft hij niet branden. Steek dan het uiteinde aan tot deze brand, je wilt een roodgloeiend vuur zien, zie je een vlammetje? Blaas deze dan met beleid uit zodat het staafje/stokje rood blijft gloeien. Hij zal dan rustig opbranden.

Hoe herken je nou goede wierook staafjes en stokjes? er zijn verschillende soorten, zo heb je bijvoorbeeld Indiase stokjes, deze goede stokjes zijn hand gerold en te herkennen aan hun ongelijke vorm. De bekendste merken zijn Nag Shampa en Darshan.

Tibetaanse wierook word tegenwoordig vooral in Nepal gemaakt door kloosterlingen met een therapeutisch doel, ze worden afgestemd op verdraagzaamheid van de “westerlingen” en zijn dus goed te doen, ook voor jou, de Tibetaanse wierook zal geen stokjes hebben zoals de Indiase wierook.  Wil je dit soort wierook? Ga dan op zoek naar bijvoorbeeld  Himalayan mountain en de Tibetan Ohm.

Naast TIbetaanse wierook zijn er ook nog Japanse staafjes, het grootste verschil met de Tibetaanse wierook is dat ze veel dunner zijn, er komt dan ook minder rook vanaf en ze zijn minder sterk dan de Tibetaanse, dit maakt ze trouwens niet minder lekker dan de Tibetaanse wierook. De Japanse versie is milder door het zogenoemde auromatische hout, zij noemen dit de Kok Boku, voorbeelden hiervan zijn aloë en sandelhout. Baieido en Nippon Kodo zijn hier goede voorbeelden van.

20-Pieces-Mix-Fragrance-Cone-Incense-Stowage-Colorful-Fragrance-Incense-Cones-Rose-Scent-Tower-Incense-PotpourriKegels 
Deze zijn te vergelijken met staafjes maar in een andere vorm namelijk een driehoekje zoals op de  foto te zien. Er zit dus  geen stokje of andere gekke dingen in, ze zijn gemaakt van wierook deeg en het gebruik is simpel en te vergelijken met de stokjes/staafjes. Zet hem op een stabiele ondergrond in een houder en steek het puntje aan, er kan een vlammetje ontstaan, als dat gebeurd blaas deze dan met beleid uit zodat een roodgloeiend puntje zichtbaar blijft. Ze worden veel verkocht omdat ze lekker klein zijn, handig mee te nemen en (bijna) overal te plaatsen. Let wel op want deze driehoekjes zien er leuk uit maar als je ze in de  fik zet op een (houten) tafel kan het zijn dat je een afdruk overhoud.. Gebruik daarom altijd een houder of op z’n minst een hoopje zand om ze op te branden.

v20150804-222038-058[550x550]Korrel
Korrel wierook is wierook in zijn meest natuurlijke vorm, als je met deze wierook begint lijkt het een dure grap te zijn en denk je beter af te zijn met stokjes kopen maar het tegendeel is waar, de goedkope stokjes branden namelijk minder lang en een pakje bestaat vaak uit niet meer dan 10 stokjes terwijl zo’n bakje korrelwierook er misschien uitziet als weinig.. Maar je gebruikt maar 2 a 3 korrels per keer en doet dus echt maanden met zo’n bakje.. Dat betekent dan ook dat je het geld er wel degelijk uithaalt, ook is de geur te veranderen, je kan verschillende geuren korrelwierook bij elkaar gooien en zo je eigen geur creëren, met stokjes kan dit niet.

Je hebt meerdere versies van deze wierook, korrels, stukjes hout maar ook poeder, de poedervorm is eigenlijk de korrels maar dan kleiner gemaakt, veel verschil is het niet misschien wel de prijs en hoe makkelijk het te gebruiken is.. Ben zelf meer fan van de korrels omdat je deze zo uit het potje trekt.. Ze kunnen wel in het potje gaan plakken, dit heb je met poeder wierook weer niet zo snel, maar poeder is weer een béétje bewerkt.. Niet heel erg maar wel een beetje.. En dat merk je vaak wel.

Je kan korrel wierook op verschillende manieren branden, zo kun je dit op een brander onder een kaarsje doen of op een stukje houtskool. Ook zijn er verschillende vormen, je hebt korrels maar ook kruiden en hars die je kan gebruiken om te branden als korrel wierook.

Persoonlijk houd ik er meer van om het op een waxine lichtje te laten branden met een houder ipv met een houtskooltje omdat dit minder rook geeft en langzamer gaat, je ruikt dan ook alleen wierook en bij het kooltje ruik je het kooltje (in het begin) ook een beetje.. Met het kooltje is het ook even oefenen, maar deze is fijn als je bijvoorbeeld buiten wierook wilt hebben, een kaarsje laten branden word lastig maar als je het kooltje eenmaal brandend hebt.. Blijft deze gewoon branden.  Wat ik je wel mee  ga geven als het om branden op een waxinelichthouder gaat is het volgende: Je hebt kruiden en korrelwierook, let op met de korrelwierook zelf! Deze kan door je zeefje heen omdat hij “smelt” het is dan erg lastig schoon te maken.

charcoalOp zo’n moment kan je er beter een stukje zilverfolie onder steken, ook als jij al een olie brander hebt.. kan je deze gebruiken, haal het schaaltje van je oliebrander en bedek het gat met een stukje zilverfolie, het midden moet een kuiltje hebben zodat je wierook hierin kan. Heb je er 1 met een bakje die niet los kan? Stop dan een omgekeerd (leeg) waxine lichtje (of iets anders waar het lichtje stabiel op kan staan) in de houder en zet dáár je waxine lichtje op zodat het vuur dichterbij je wierook staat, dan kan deze goed heet worden en ruik je de wierook goed, als de wierook niet heet word.. Ruik je de wierook dus ook niet.

Ik noemde het net al “de meest natuurlijke” wierook maar waarom? Het komt omdat dit meestal gedroogde hars is, het brand niet maar het smelt als het verhit worden daarbij komt de aroma van de hars vrij. Je kan korrelwierook ook in een open vuur gooien maar dan gaat het natuurlijk wel ontzettend snel. Deze hars word ook gebruikt bij kerk en mastiek wierook. Er zijn verschillende soorten en vormen te krijgen. Voor zowel meditatie als bescherming of reiniging van een ruimte, dit naast het feit dat ze te combineren zijn met andere soorten die jij lekker vind en je lekker kunt experimenteren maakt het een veelzijdige soort wierook, niet erg makkelijk mee te nemen trouwens! Het is verkrijgbaar in zowel hars als korrels, er zit maar een klein verschil in, korrels kleven en smelten snel, ook hars smelt een beetje maar kan ook gewoon gaan gloeien, dit kun je vrij makkelijk herkennen. is het hard en korrelig? Dan gaat het sowieso smelten.. Lijkt het meer op een soort theekruiden? Dan gaat het lekker gloeien. Er zijn niet bepaald specifieke merken waar je rekening mee hoeft te houden, wel dat ze meestal alleen te koop zijn bij van die new-age achtige winkels, ook online is het 1 en ander te krijgen.

Westerse wierook
Over het hele artikel hebben we het nu gehad over Tibetaanse, Japanse, Indiase en korrel wierook.. Er is ook westerse wierook. Er zijn ontzettend veel merken en overal kun je wierook halen, ook bij de meeste supermarkten. The Mother’s Fragrance is 1 van de betere (natuurlijkere) merken, ze worden veel verkocht en vaak ook op verschillende plaatsen, er is ook HEM wierook uit India maar deze raad ik persoonlijk niet aan, als je deze vergelijkt met bijvoorbeeld korrel wierook of zelfs gewoon Nag Shampa… Ik krijg er zelf hoofdpijn van, er lijken tegenwoordig veel chemicaliën in bepaalde merken te ziten, van HEM vermoed ik dat die daar ook gebruik van maakt, let er dus mee op dat je goede kwalitatieve wierook koopt, HEM is een goedkoop merk en kan lekker ruiken.. Maar voor je gezondheid kan je beter een iets duurdere versie nemen die wat natuurlijker is, je hebt nu verschillende merken en soorten te horen gekregen, mocht je twijfelen vraag het dan vooral ook even na bij een new-age winkel of zoek het merk op waarvan jij wierook wilt kopen, vaak kun je aan de indruk van een bedrijf en de prijs al zien of het goede wierook is of niet.

Welke geur past bij mij? 
Er zijn natuurlijk ontzettend veel geuren, je kan naar een speciaalzaak gaan (vaak van die new age winkeltjes) om te ruiken welke je het lekkerst vind, er zijn ook cadeau/try out verpakkingen verkrijgbaar, je krijgt dan een paar gram van allerlei soorten en kan zo kijken wat jij lekker vind, op zo’n moment koop je een gewoon doosje van dat wat jij lekker vind ruiken.

Mocht je toch twijfelen kan je voor zo’n cadeau verpakking gaan of in de winkel vragen wat de mogelijkheden zijn, misschien willen ze er wel 1tje voor je aanzetten of mag je het proberen, je weet maar nooit.