3 maal scheepsrecht

Waar gewerkt word met dieren kan ook weleens wat mis gaan. Zo ook nu. Elke dag worden er 2 ponys van onze boerderij overgezet naar een weide vol gras. Aan het eind van de dag worden ze weer opgehaald om in de paddock te staan. De reden hiervan is omdat ze anders teveel gras eten naast hun gewicht problemen kunnen krijgen met hun hoeven.

Onweer, sneeuw, windstorm of tropische temperaturen. Dieren hebben altijd zorg nodig. Vanwege de warmte hebben we onze ophaal tijden wel aangepast. Zo zouden de ponys het warmste deel van de dag op de weide staan, in de schaduw met bomen. Inplaats van een paddock en schuilstal in de volle stal.

Vanwege het aflammeren van 2 schapen stonden er ook 2 schapen op de weide, apart van de andere schapen omdat ze op hun leeftijd geen melk meer nodig hebben maar de moeder het drinken nog wel toe laat. Ik houd mij meestal bezig met deze grote dieren. De schapen, geiten, varkens en pony’s.

Bij het ophalen van de pony’s begin ik altijd hetzelfde. Eerst het aanlijnen van de pony’s aan een touw, gevolgd door een klein stukje appel als beloning voor het komen. Iets wat zeker bij een angstige pony erg belangrijk is. Dan laat ik eerst de relaxte pony door het hek gevolgd door de bange pony. Op dat moment besloot 1 schaap uit te breken.

Het hek stond open maar een dikke ponykont blokkeerde de weg voor het schaap. De meeste schapen weten heel goed dat ze niet bij het achterwerk van een pony moeten komen wegens het risico op een trap. Dit schaap besloot echter dat uitbreken belangrijker was en dook tussen de achterbenen onder de pony door. Ik greep het schaap bij de wol vast terwijl er een hek uit mijn hand getrapt werd.

De angstige pony was in volle paniek en het 2e schaap ontsnapte door het open getrapte hek. Ik liet het andere schaap los, riep om hulp van mijn collega om de schapen te lokken terwijl ik de pony kalmeerde en naar de paddock bracht.

Eind goed al goed, zou je denken maar mijn hand had best een tik gekregen van het trekken aan het touw door de pony. Mijn vinger stond niet meer recht dus besloot ik deze recht te zetten om mijn ring af te krijgen voor mijn vinger dik zou worden. Krak tik. Toen was het gebeurd, ring af en koelen met water.

Het voelde alsof je je teen stoot aan het puntje van de tafel.. Mijn ringvinger en middelvinger voelden verdoofd van de pijn. Ik verwachtte 1 of 2 kneuzingen, later op de avond trok de pijn weg op mijn ringvinger na.

Eenmaal thuis besloot ik mijn ringvinger te spalken; veilig tegen mijn middelvinger aan. De volgende dag zou ik verder kijken. In de ochtend bleek al snel dat er meer aan de hand was. Ik besloot met mijn ehbo ervaring het te gaan testen.

Uit mijn tests bleek dat het dip gewricht (nr 3 op de foto) gekneust was. Het dip gewricht (nr 1) was uit de kom en heb ik gelijk op de boerderij recht gezet om mijn ring af te krijgen. Wat ik die avond ervoor niet merkte is dat ik net ietsje hoger nog een breuk in het bot had zitten. Een breuk die ik met het rechtzetten van het dip gewricht gelijk ook had gezet.

Ik belde de huisarts, een waarnemend arts nam op en zat verbaasd te luisteren naar mijn uitleg hoe het gebeurd was en waar het precies zat. Ik kon gelijk komen, een kwartier later zat ik in de spreekkamer waar hij dezelfde tests herhaalde. Op naar het ziekenhuis, fotos maken op radiologie.

Bij radiologie bleek mijn kennis van rontgenfotos maken van pas te komen. Daarna was het wachten op de uitslag. De uitslag was duidelijk; het is gebroken, op naar de spoed eisende hulp. Daar konden ze een kunststofspalk zetten. Deze moet er een week op zitten voor deze vervangen kan worden met een andere spalk, voornamelijk wegens de zwelling moet dit er even zo op zitten.

Ik wilde de deur uitlopen om naar mijn werk te gaan toen er aangebeld werd. Vanuit de boerderij kreeg ik een bosje beterschaps-bloemen.

Ik kan er erg om lachen dat dit gebeurd is, hoe het gebeurd is maar vooral dat ik ook echt 3 problemen in 1 vinger heb weten te proppen. Gelukkig kan ik nog gewoon vanalles doen. Typen gaat soms wat trager en schrijven kost iets meer moeite maar het lukt nog wel.

Eind goed, al goed

Skylar