Het werk in de OK

In deze fase van mijn studie word ik ingewerkt op de OK. Dat betekent dat ik help bij operaties in alle soorten en maten. Het is erg wisselend en fijn werk om te doen. Hoewel je soms geduld moet hebben (denk aan infuus bij een jonge drukke pup zetten) is het ook heel erg dankbaar werk.

Soms is het onvoorspelbaar en eng werk. Zo heb ik een hond onder narcose handmatig beademd met een ballon door de narcose heen. Het dier weigerde zelf te ademen maar door mijn regelmatige beademing kwam deze goed door de OK heen en ligt die weer lekker bij de baas te kwispelen.

Castraties, verwijderen van bulten, schoonmaken van gebitten, trekken van tanden. Je bent van alle markten thuis en letterlijk verantwoordelijk voor een leven. Op de foto is te zien hoe ik help bij een castratie. De arts staat steriel en ook het doek wat over het dier ligt is steriel. Zelf werk ik met een niet steriel apparaat en ben ik bezig om de eileiders dicht te branden en los te knippen. Ik mag zowel de arts als het doek niet aanraken en bij elke keer dat ik het apparaat gebruik maak ik deze goed schoon.. Ook als ik deze daarna bij hetzelfde dier nog een keer gebruik. Hoe schoner we werken hoe kleiner de kans is op infecties.