Geslaagd voor examen zorgdragen voor dieren

In mijn studie om paraveterinair dierenarts assistent te worden moet je ook een dierverzoring stage te lopen. Tegen het eind van de stage word een examen afgelegd. De beroepsproeve Zorgdragen voor dieren.

Het was een pittig examen die een hele ochtend in beslag nam met de onderstaande onderdelen en ik ben er dus ruim voor geslaagd! Als opvallendheid kreeg ik te horen dat ik bijzonder goed op veiligheid voor mens en dier let. Hoewel ik nog een flinke weg te gaan heb voor ik mijzelf paraveterinair mag noemen heb ik deze in ieder geval in “the pocket”. Mede dankzij mijn stagebegeleider.

Op naar het volgende examen, maar deze duurt nog even!

De onderdelen:
B1-K1-W1 Voert dieren
B1-K1-W2 Verzorgt dieren
B1-K1-W3 Onderhoud leef- en werkomgeving

Vakkennis en vaardigheden
– heeft kennis van de in het bedrijf voorkomende bedrijfsprocessen
– heeft kennis van voedingsleer/dieetvoeding: samenstelling (weende-analyse), normaalwaarde en
afwijkingen, werking speciale diëten bij speciale afwijkingen
– heeft kennis van diergezondheid: kenmerken van gezonde dieren, zieke dieren, methoden om
afwijkingen zintuigelijk waar te nemen
– heeft kennis van hygiëne en zoönosen: eigen hygiëne, preventie besmetting
– heeft kennis van veel voorkomende rassen en soorten en hun specifieke verzorging
– heeft kennis van arbo en veiligheid
– kan de leefomgeving van dieren reinigen en ontsmetten