Gezonde knapperige borrelnootjes

Het fijne van deze nootjes is dat ze heel makkelijk te maken zijn. Er zijn verschillende manieren om het te doen en zeeen van combinaties mogelijk. Ondanks dat ik ze borrelnootjes noem zijn het geen noten maar erwten. Dit betekent dat ze ook nog pinda en noten vrij zijn.

Wat heb je nodig
1 x Kikkererwten (voorkeur gedroogd, blik kan ook maar minder smaak en knapperigheid)
Kruiden naar keuze (zie overzicht hieronder)
Pan of oven
Olie (ik gebruik olijfolie)
Een lepeltje bloem (kan ook zonder)

Lekkere kruidencombinaties (altijd gedroogd in poedervorm)
1 BBQ kruidenmix
1 kerrie met 1 honing
1 kaneel met 1 honing
1 gember, 1 koriander, 0,5 kurkuma en 0,5 komijn
1 knoflook, 1 paprika, 1 komijn

De verhoudingen kun je verhogen/verlagen afhankelijk van hoeveel je nodig hebt, experimenteer gerust zelf met eigen kruiden

Hoe ga je te werk?
Aller eerst zul je gedroogde kikkererwten moeten weken. Leg ze daarom 10-12uur in ruim water. Wil je echt alle vitaminen die erin zitten er uit halen? Haal ze daarna uit het water, leg ze in een gesloten bakje in het donker voor een dag. Je zult zien dat ze kleine worteltjes schieten.

De oven
Mix de kruiden (en evt bloem) goed door elkaar, rol de kikkererwten door olie zodat ze vochtig zijn en rol ze daarna goed door de kruidenmix. Leg ze gescheiden van elkaar (ze mogen elkaar niet aanraken) op de bakplaat en bak ze in 20-30minuten op 180-200graden gaar.
Proef er voorzichtig 1 voor je ze eruit haalt zodat je zeker weet dat ze goed zijn.

De pan
Je kan dit op 2 manieren doen.

De “droge pan”
Mix de kruiden (en evt bloem) goed door elkaar, rol de kikkererwten door olie zodat ze vochtig zijn en rol ze daarna goed door de kruidenmix. Bak ze met zo min mogelijk olie in de pan, hoe meer olie je gebruikt hoe meer kruiden je verliest. Die blijven dan namelijk in de pan liggen. Ze moeten zo’n 10-20min goed doorbakken. Proef ze om zeker te zijn dat ze lekker knapperig en gaar zijn.

De “natte” pan
Gooi een ruime scheut olie in de pan en frituur de kikkererwten hier in tot ze gaar zijn. Dit zal zo’n 10-20min duren. Proef ze om te kijken of ze lekker knapperig en gaar zijn. Mix de kruiden (en evt bloem) goed door elkaar, rol de net gebakken natte kikkererwten goed door de kruidenmix.

Laat de erwten afkoelen voor je ze in een bakje afsluit.. Als ze het bakje uberhaupt halen.

Tip: Je kan dit ook met noten en pinda’s doen. Zorg er dan wel voor dat je rauwe in huis haalt en dat je ze niet te lang laat bakken. Heeerlijk!