Wokken met pompoen

Het is het seizoen en dus doe ik veel met pompoen. Het is ook gewoon zo makklijk. Dit is niet zo zeer een recept als het algemene richtlijnen zijn. Experimenteer gerust zelf met wat wel/niet lekker is. Ook zal ik wat voorbeelden geven van kruiden die goed met elkaar samengaan.

Wat heb je nodig
– Kleingesneden pompoen (ong 1 bij 1cm ong), 2 handen vol is voldoende
– Olijfolie
– De groenten die je het lekkers vind (broccoli of bloemkool roosjes, spinazie wortel, courgette, aubergine, sperzibonen, spruitjes, (zoete)aardappel)
– Evt wat vlees zoals kleingesneden kipfilet of bijvoorbeeld gehakt
– Ei is ook altijd lekker (mits je niet allergisch bent)
Vul de lijst zelf maar aan wat je lekker vind qua groenten
– Doe er gerust wat bonen bij (zwarte bonen bijvoorbeeld) of mais
– Lekkere kruiden/ soja saus/ oestersaus, iets lekkers voor erdoor, dit is optioneel maar erg lekker.
– Optioneel rijst / pasta of aardappel los erbij (rijst vind ik persoonlijk het lekkerst)

Hoe ga je te werk?
Snijd alle groenten (en vlees indien van toepassing) even groot, ongeveer 1cm groot. Bak je ei (of eieren) en maak hier scrambled eggs van met een beetje peper en zout. Na het bakken mag dit even apart in een vergiet, dit om het lekker uit te laten lekken.
Bak het vlees, voor kipfilet doe er wat peper en zout op als je dit niet al op de eieren hebt gedaan. Bak het vlees en gooi dat als het gaar is bij de gebakken eieren.
Nu begint het leukste, alle groente hebben andere baktijden. Hiervoor kun je vooraf wat groente opstomen (of koken, maar ik ben meer voorstander van stomen). Stoom de groente dan tot ze bijna gaar zijn (niet helemaal).
Bak de pompoen(en evt aardappel) als eerste, deze is hard en het duurt lang voor het gaar is.
Als deze groenten halverwege gaar zijn (af en toe even prikken om te controleren) mogen overige (rauwe)groente erbij. Als de groenten gestoomd zijn, wacht je nog even tot de pompoen nog net dat tikje moet hebben om gaar te worden.
Wok de rest van de groente erbij op basis van hardheid en kookduur. Harde producten als wortel en aardappel hebben langer nodig dan bijvoorbeeld spinazie. De spinazie moet er als aller aller aller laatste in, deze hoeft maar heel kort.
Gooi er wat saus naar keuze bij (soja, oester bijvoorbeeld) of maak gebruik van kruiden. Je kunt heerlijke kruidenmengsels kopen of zelf experimenteren met wat je lekker vind.

Een paar voorbeelden van kruiden die goed samengaan vind je hier
Tijm, oregano, peterselie, knoflookpoeder, salie, basilicum, peper en zout

Paprika, cayenne, komijn, kloflookpoeder en een beetje zout

Komijn, kaneel, zwarte peper, chilipoeder, nootmuskaat, kardemonpoeder, koriander(zaad)

Oregano, peterselie, knoflook, nootmuskaat, kaneel, paprikapoeder

Als de saus/kruiden goed zijn doorgeroerd en het vlees (en ei) erbij geroerd zijn mag als laatste de spinazie er nog even doorheen geroerd zijn. Als deze “nattig” in de pan ligt is het klaar.

Gooi er gerust wat rijst bij, pasta of aardappel is ook een mogelijkheid hoewel ik de aardappel er het liefst doorheen gooi.