Bloemkool uit de oven

Met de feestdagen voor de deur improviseer ik graag met dingen die er mooi uit zien. Nou liep dit gerecht iets uit omdat ik te laat was begonnen met koken dus de foto is iets wat wazig (ik moest ook eten voor het koud was) maar.. Het was erg simpel en heerlijk.

Wat heb je nodig
– 1 bloemkool
– 1 maal rasp van citroen
– 5gram verse tijm
– 5el olijfolie
– 3 teentjes knoflook
– Bakpapier

– Zoete aardappel
– peper en zout
– een vleesje zoals een worstje
– eventueel een ui

Hoe ga je te werk
Maak de bloemkool schoon door de groene delen eraf te snijden. Houd de bloemkool zelf intact. Plaats hem dan in een pan water (half onderwater) met een deksel erop op het fornuis. Laat dit opstaan tot het 3 minuten in kokend water heeft gestaan. Verwarm de oven op 200graden.

Terwijl de bloemkool aan de kook gaat risp je de tijm en gooi je dit samen met de 2 teentjes knoflook, citroenrasp en 5gram tijm (risp de blaadjes van de takjes) in een keukenmachine (of snijd het heeeel erg klein en gooi het dan in de olie). Dit is voor de bloemkool.

Haal de bloemkool na 3minuten koken van het vuur en laat deze even stomen in de vergiet (bij voorkeur met een deksel erop maar kan ook zonder). Zet ondertussen de ovenplaat klaar met een stuk bakpapier en haal dan de bloemkool uit de vergiet en plaats deze op de plaat (kijk uit het is heet).

Smeer de bloemkool onder met de eerder gemaakte olijfolie mix met tijm en citroen zodat deze goed onder zit, je hoeft niet elke cm te raken. Plaats deze dan voor een halfuurtje in de oven. De bloemkool is klaar als deze mooi bruin van kleur word.

Boen, schil en snijd de zoete aardappel in kleine blokjes. fruit 1 fijngesneden knoflookteentje met het kleingesneden uitje(optioneel) en gooi hier daarna de aardappel bij. Let goed op dat deze niet aanbakt en gooi er eventueel nog een scheutje olie bij indien nodig. Een beetje aanbakken is niet erg, dat is juist lekker.

Zet ondertussen ook het vlees op het vuur en laat aardappel en vlees gaar worden terwijl de bloemkool in de oven zit. Haal als de bloemkool klaar is de rest ook van het vuur en schep op. Plaats de aardappel rond de bloemkool om een mooie finish te geven.