Kwarktaart

Kwarktaart kun je op veel manieren maken. De basis van kwarktaart is natuurlijk dat het gelatine bevat. Dit maakt het lekker bouncy. Persoonlijk houd ik van simpel. Glutenvrij en lactosevrij is makkelijk aan te passen met deze tips.

Een pakje kwarktaart bevat lactose en gluten. Hier kun je omheen gaan door een goedkoper merk te kiezen en wat ingrediënten aan te passen of het geheel zelf te maken (zie onderin pagina) hoe allergisch je bent kan je keuzes hierin bepalen.

Wat heb je nodig? Dit is afhankelijk van of je lactose of gluten of beiden wilt vermijden. Ik ga beiden toelichten.

In mijn geval is gluten niet zo erg hoewel ik ze wel probeer te vermijden om het “opbouwt” bij teveel krijg ik klachten. Lactose heb ik meer last van dus ik ga heel lui, de lactose vermijden en de gluten.. Misschien dat ik wat sporen binnen krijg dat is niet zo erg (voor mij). Wie zwaar allergisch is, lees onderin deze pagina wat meer over glutenvrij kwarktaart maken.

Wat heb je nodig:
– G’woon kwarktaart aardbei
– Soja of lactosevrije kwark
– Fruit zoals aardbei/blauwe bessen of slagroom of (lactosevrije) chocolade sprenkels (wat je lekker vind, koop gerust een reep rijstchocolade en bewerk deze met een rasp)
– Zachte boter (50gr toen ik dit schreef)
.. Hier heb je eigenlijk alles nodig wat op het pak g’woon kwarktaart staat maar dan de lactosevrije variant

– Taart vorm (4 a 5 kleine of 1 grote van 24cm) waar het ingaat en evt bakpapier, zeker bij kleine vormpjes is dat makkelijk. Voor de grote zit er een papiertje bij.

In geval van gluten vermijden maar sporen is niet erg:
– Glutenvrije koekjes zoals speculaas voor de bodem, beschuit mag ook
– Zachte boter om het te binden

Hoe ga je te werk:

Voor de bodem:
Volg de instructies door het bakpapiertje op de bodem van de vorm te plaatsen en de ring (rand) erop vast te klikken. Dit kan ook met een quiche vorm als je voorzichtig bent met het loshalen aan het eind. In dat geval knip je een bakpapiertje op grootte van de bodem en leg je deze erin.

Volg de instructies van het pak wat neerkomt op het juiste zakje in een bak duwen met de (gesmolten) boter, goed mixen tot het een lekkere pakkerige bende is. Druk deze bende met een lepel goed aan in je taartvorm. Zet dit in de koelkast minimaal 10-15min

Indien gluten vermijden sporen niet erg:
Pureer je glutenvrije koekjes (met een machine is het makkelijkst maar met de hand heeft zn charmes) en mix gesmolten boter met de koekjes. Maak er een (droge) papbende van en druk deze in de taartvorm strak aan. Zet dit in de koelkast voor minimaal 15-20min

De kwark van de taart zelf:
Volg de instructies van de verpakking, zakje in een bak, wat water erbij en mixen. Als het gemixed is komt de kwark erbij en maak je er een mooi mengsel van. Als je van verassingen houd kun je wat (rijst) chocolade/fruit in het mengsel meemengen voor in de taart, houd wel wat voor de bovenkant over!

Als de timer verlopen is van de bodem mag de taartvorm (of vormpjes) uit de koelkast en giet je voorzichtig je mengsel over in de vorm. Als dit gebeurd is word het tijd om de decoraties te starten. Maak er wat moois van en leg voorzichtig het gesneden fruit en/of chocolade aan de bovenkant. Het is normaal dat het een beetje wegzakt in de taart, je kan dit ook halverwege het opstijfprocess doen als je dit wilt voorkomen. Wil je slagroom? Doe dit dan bij het serveren.

Laat de taart minimaal 3uur opstijven, ik ben fan van vandaag maken, morgen eten omdat je dan toch wat meer stevigheid hebt.

En nu de belangrijkste stap.. Geniet ervan!

Nu mijn belofte als het gaat om volledig glutenvrij:
Sporen zijn bij mij niet erg, bij wie dat wel is kan beter het pak uit de winkel laten staan of een pak in de glutenvrije winkel zoeken. Of volg de stappen die ik hieronder plaats:

Wat heb je nodig:
Pak beschuitjes of koekjes die glutenvrij zijn
50-75gram gesmolten boter
3 a 4 blaadjes gelatine
300 a 400gram (magere) kwark
Aardbeien, frambozen, blauwe bessen
Evt (rijst) chocolade
100-125ml slagroom
– Evt kleurstoffen voor een mooi kleurtje van de taart

Hoe ga je te werk:
Smelt de boter (als dat nog niet gebeurd is), pureer/maal de koekjes/beschuitjes fijn (150-200gr zou genoeg moeten zijn) en mix dit tot een lekker plakkerige massa. Is het te droog voeg boter toe, is het te nat voeg koek/beschuit toe.

Pak de taartvorm, leg een bakpapiertje op de bodem en klik de vorm vast. Druk met een lepel een mooie bodem van de plakkerige massa beschuit/koek op het koekblik. en zet dit in de koelkast van 15-20min minimaal.

Pak 3 a 4 gelatine blaadjes en week deze in koud water voor ong 5min terwijl je 300 a 400gr kwark wat losklopt. Voor een mooie kleur pureer wat fruit (bosbessen of aardbei iets wat mooi kleurt) en gooi dit erbij, het alternatief is kleurstoffen toevoegen dat mag ook, kijk wel uit dat je mengsel niet te waterig word anders stijft het niet op, gebruikt evt iets meer gelatine die losweekt in het water)

Pak een steelpan, knijp de gelatineblaadjes uit en leg deze met 3-7 eetlepels water in de pan die op het vuur staat. Mix met de garde het mengsel door elkaar tot de gelatine is opgelost in het water, laat het dan afkoelen.

Gooi de kwarkbij de gelatine (of andersom wat beter past) en roer dit (van het vuur af) goed door terwijl je de slagroom per lepel toevoegt. Goed doorroeren en dan komt het samenvoeg moment: Voeg rustig dit mengsel in de taartvorm en zet de taart in de koelkast.

Was het fruit goed en haal na minimaal 15 tot 25min koelen pas de kwarktaart uit de koelkast om het fruit erop te leggen anders valt het fruit mogelijk in de taart, kijk zelf even hoe de taart opstijft met of dit wel of niet kan gebeuren indien het fruit er niet in mag vallen.. Wacht dan nog even met het versieren.

Leg nu zoveel/zo weinig fruit op de taart als gewenst, gooi er eventueel wat geraspte (rijst) chocolade op en dan weer terug in de koelkast. Het duurt ongeveer 3-4 uur voor hij opgestijfd is (gemiddeld), maak de taart gerust een avond van te voren.

Invriezen

Invriezen is mogelijk maar persoonlijk ben ik er geen fan van. Je raakt toch wat smaak kwijt als het ontdooid is. Als je dit wel wilt doen zijn hier wat tips:

Verpak je stuk kwarktaart luchtdicht, zorg ervoor dat vocht weg kan door voldoende ruimte om je taart te houden en het ook niet op/onder je taart blijft zitten (keukenrol eronder doet wonderen). Verpak je taart daarom niet in een zakje maar stop deze in een taartstulp of als het om een klein stukje gaat in een ruim curver bakje, gebruik de deksel als bodem.

Plaats je kwarktaart bij voorkeur in een fastfreeze vriezer, waar de taart zo snel mogelijk invriest. Daarna mag hij naar een “gewone” vriezer indien gewenst.

Stop geen fruit in je taart of op je taart als je deze wilt invriezen, leg dat er desnoods daarna pas op. Fruit is veel te nat en dan gaat je taart eraan.

Kwaktaart is 2-3 maanden houdbaar in de vriezer

Ontdooien doe je in de koelkast, haal deze 10-24uur van te voren uit de vriezer afhankelijk van grootte van je taart.

Bakpapier kan sompig worden als je taart nat is geworden in de vriezer, trek er dus niet te snel/hard aan als je deze nog onder je taart hebt zitten.

Eetsmakelijk